CODEX : SECURITY TALK

Kali ini, persatuan fakulti Computer Science Association, atau lebih dikenali sebagai COMPASS telah menganjurkan CODEX : SECURITY TALK yang bertempat di Dewan kuliah, Blok Sri Laksmana. Jemputan yang dijemput khas dari Kuala Lumpur ialah sebuah syarikat pengeluar anti-virus yang pertama di dunia.

Namun, ia agak tidak dikenali kerana gerak kerja mereka lebih tertumpu pada analisis virus-virus yang terbaru yang wujud dalam alam maya pada masa kini. Anti-virus yang berasal dari Sepanyol ini lebih dikenali dengan nama PANDA ANTI-VIRUS. Anti-virus ini berperanan melindungi komputer dengan cara yang lebih efektif berbanding anti-virus yang terdapat dipasaran. Segala serangan virus seperti worm, Trojan, botnet, spyware, joker, phishing, dialer, hoax, dan lain-lain dapat diatasi dengan lebih berkesan.

Ceramah pada kali ini disampaikan oleh Cik Humaimah Jamaludin, yang merupakan Sofware Engineer di PANDA SECURITY COMPANY. Beliau telah menyampaikan pelbagai pengetahuan mengenai penjagaan komputer daripada serangan-serangan virus yang berbahaya serta kesan-kesan virus kepada komputer anda.

SEKITAR MAJLIS BERLANGSUNG
Si Manis berbaju kebaya kuning ini,
berjaya mengendalikan majlis dengan jayanya
SYABAS buat semua!!EARTH HOUR DI UiTM JOHORBercerita mengenai 60 : Earth hour, pelbagai cereka yang dapat dicoretkan walaupun ianya hanya berlangsung selama sejam (8.30 malam hingga 9.30 malam).

Pada mulanya, saya dan rakan sebilik hanya mahu menutup lampu bilik kami sahaja dan membiarkan kipas serta laptop kami terpasang. Tambahan lagi, kami sedang bertungkus-lumus menyiapkan tugasan yang penting. Takut juga, segala perkara menjadi tergendala dek kerana bahana Earth Hour ini.

Malangnya, pada jam 8.45 malam, seluruh kolej kami menjadi gelap gelita. Ternyata, ada pihak yang menutup suis utama di bangunan kolej kami. Hendak atau tidak, terpaksa juga kami menyerah. Bergelak ketawa kami apabila memikirkan sikap pentingkan diri kami ini. Jika tidak dipaksa seperti itu, sudah tentu kami tidak menyokong Earth hour dengan Sepenuh hati, mungkin hanya 20% sahaja.???

Alhamdulilah, semunya berjalan dengan lancar. Gembira hati apabila merasai fenomena ini di Kolej kediaman saya. Suatu pengalaman yang tak dapat saya lupakan. Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) tak melepaskan peluang untuk menemu bual pelajar-pelajar yang keluar dari bilik mereka dan bersiar-siar untuk menyaksikanMalam bersama kegelapan yang sebenarnya

ELEGENCE WHITE AND ROSES


Minggu yang amat padat pada April 2009. Minggu-minggu yang saya lalui amat memenatkan dan tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Tambahan pula, saya terpaksa organize majlis makan malam fakulti kami (Fakulti Komputer Sains dan Matematik) . Waaa.. raungan memang tak siapa yang endah. Lagi-lagi dengan title "Naib yang Di-pertua" segalanya terlatak di bahu saya. Hmm.. menggila..

Dengan tidak semena-mena, Syarif (ketua projek) pula memohon jasa baik saya untuk membuat persembahan pada majlis pembukaan. Terpaksalah saya menyumbangkan suara yang tak seberapa ini pada pembukaan majlis tersebut walaupun kelihatannya agak kucar-kacir kerana saya tidak menghafal lirik lagu (cela-bonecca). hehehe... (maaf untuk Syarif kerana menghampakan anda) .

Alhamdulilah, segalanya berjalan dengan lancar dan dapat pujian dari Pengarah UiTM Johor (Prof. Dr Haji Mohd Kamil) yang turut sama memeriahkan majlis dengan baju kemeja santainya yang berwarna putih. Katanya, "Saya masuk ke kedai BONIA dan melaburkan wang sejumlah RM100 untuk membeli baju ini(baju yang dipakai ketika majlis makan malam kami)". Terima Kasih Prof.. =3

Like us on Facebook


Si gadis yang telah melangsungkan perkahwinannya di tanah tumpah darahnya JOHOR Darul Ta'zim