DIY PEN COAT

By BIE - 21:38:00

Kelmarin tiba2 cik bie rasa nak DIY Pen Coat.
Pen ni, cik bie nak letak atas meja guest book nanti. 
Kalau ada coat untuk pen tu. Comel la sikit kan? hehe
Cik bie sertakan sekali tutorialnya disini.

Antara bahan-bahan yang diperlukan
Kain felt, benang bulu(aka benang kait), Jarum berkepala besar  (jenama Singer)

mula-mula tentukan jenis pen yang hendak digunakan nanti

Ukur saiz pen begini. dan gunting lebih sedikit daripada saiz asal supaya senang dijahit

Jahit dengan menggunakan mesin jahit
Kalau tak ada mesin, jahit seperti biasa guna jarum tangan pun boleh

Teruskan menjahit hingga ke hujungnya.
Mengikkut ukuran pen tersebut.

Telah siap

Langkah seterusnya

Cucuk hujung kain felt yang telah dijahit dengan lidi sate
Tolak hujung kain hinnga ke atas.

Seperti ini.

Kemudian tarikkan ke bawah.
(menterbalikkan jahitan luar ke dalam.)

Siap, menterbalikkan.

gam pen coat dengan kain felt yg telah dipotong seperti dalam entry
DIY Misson : Love Felt

Gamkan juga bersama bahagian atas Love felt
Masukkan fibre.. nak bagi kembung. dan habiskan menjahit Love felt berikut

Tarra!! dah siap pon~

Maaf, kalau tutorial cik bie ni agak tak berapa details.
Hopefully semua dapat faham ye.
Selamat mencuba 
*

  • Share:

You Might Also Like

4 ulasan

  1. menarik! tp xdan nak buat mcm ni dh ni..tinggal lagi 12 hari...togel cmtu je la pen..ahahahaha

    ReplyDelete
  2. 12 hari je lagi? berdebarnyaa... hehehe.. bie pulak yg over. Good luck mun.. Tak apalah, nextime boleh cuba juga :))

    ReplyDelete
  3. mak ai....rajinnyer la bie.....hehee...menarik sgt...

    ReplyDelete
  4. hehehe.. masa ni terover rajin la cik mah.. ehehe. tup2 terfikir nak buat tutorial untuk semua.. hehehe..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx