Press

No matter where you are and what you look like. Create your own style.Let it be unique for yourself and yet identifiable for others.
The creation begins deep by yourself. Be inspired in my world and give your life an extra boost. So show yourself more and just be you ♥

DIY BUTTON BADGE

by - 02:25:00

Hye.hye.. bertemu lagi kita di segment terbaru Cik Bie
iaitu segment 

DIY BUTTON BADGE

ah! ko bajet macam ramai sangat je yang jenguk blog ko ni bie ooi
hehehe.. Apa-apa jelah ye.! Tak kisah la ramai ke tak
Janji kita sama-sama happy sebab dapat share
banyak info yang berguna untuk
hari bersejarah kita nanti kan?

For silent reader.
Cik bie harap sangat dapat follow cik bie
atlis, kita boleh get along n kenal2 dengan lebih rapat gitew
hehe.. mengeratkan silaturahim kan? :)

Hehe...celoteh panjang sangat la pula.
Hari ni, cik bie nak share cara design or Diy Button Badge

Rata2 harga button badge, ada yang sampai RM4 per different design
So, apa kata. Kita design sendiri button badge kita
Design yg lain2 pon boleh,  macam ni.


atau design yang sama je semua macam ni



Sesiapa yang rajin nanti boleh la try design button badge anda
sendiri dengan menggunakan 
Adobe Photoshop
Kat sini, cik bie ada share template
U'ols boleh download,
open kat Adobe photoshop.
Dan boleh terus start design


Saiz kat button badge, cik bie bagi yang standard saiz
58 mm ( 2.25 inch )
terpulang pada kretiviti anda untuk mendesign
button badge anda sendiri. Lepas tu,
boleh la pergi hantar print dan jadikan badge
maka, lihat sendiri hasilnya.

u'ols akan dapat template macam ni nanti 

Clearkan Bahagian tengah bulatan tu

lepas tu boleh design tak lebih daripada guideline "Perimeter Text"
Sebab selepas tu, bahagian itu akan hidden (dikelepet)
ke belakang button badge nanti

Ok! Lepas tu ah boleh print. Lihat Outcome dibawah
.
Tarra.!

Dah siap pun button badge Blog Bride To Be
JALINAN CINTA

Bahagian belakang

Button badge diatas dibuat secara manual, menggunakan tangan
untuk mengelepetkannya,
(kelepet? hmm.. apa bahasa sesuai nak guna untuk memaksudkan lipat ke belakang ni?
Hahaha.. layankan jelah ye.. hahaha..
aktiviti kelepet ini, tidak menggunakan bantuan
mesin sama sekali.

untuk membeli "Button Badge Pin" kosong tanpa printed
boleh dapatkan disini

http://oratixcreative.com/products1/other/button-badges-pin/

Nota KakiTangan :
Tengah fikir... nak DIY Sendiri ke button badge ni guna tangan?
Gigihnya.. ada masa ke nak kelepet benda ni banyak2?
Haih.. Bergantung pada keadaan kot.!
Tunggu dan lihat je ye..
Sesiapa yang gigih. Sila lah DIY benda ni sendiri
sangat menjimatkan.

Pakai kertas A4 biasa je. 
Print - gunting, kelepet ke dalam badge
yang dah semulajadi ada ni. 
Tutup dengan penutup pin bahagian belakang dia tu
nak bagi kuat, letak je gam tembak or gam UHU.
Hah! Siap dah..
Selamat mencuba resepi saya ni.
hehe.. love u'ols.
muah!

You May Also Like

59 ulasan

  1. kreatif..... kalo ada masa yg banyak lagi boleh sgt cik bie buat

    ReplyDelete
  2. anakpakshaikh :
    Insya'allah, tak boleh nak janji. Ada kelapangan, insya'allah akan menggagahkan diri juga agaknya kot. hehehe :) Doakan kita ya :)

    ReplyDelete
  3. Dah exchange link blog ni kat "LINK TERJAH"
    http://hunyieda.blogspot.com/2012/07/giveaway-entry-paling-menarik-by-irra.html mari sini join sekali...banyak hadiah menarik..

    ReplyDelete
  4. dear..sriusla u mmg gigih diy mcm2..jeles tau..i wish i had plenty of time tp masa sntiasa mencemburui i menci tau!

    ReplyDelete
  5. Kreatifnye bie..huu,tp nk wat ni kne amik mse yg lame...;-)

    ReplyDelete
  6. cynta ieda :
    Thanks for visiting Jalinan Cinta cynta ieda.. :) Ok! i'll be join it later :) TQ oo much

    ReplyDelete
  7. amani qistina :
    Alaaa u.. jangan menci. suka-suka la. hehe.. Bie buat ni pon untuk suka2. Entah ada masa ke x nak buat 100biji. Itu yang kita tak tau tu. Silap2, design buat sendiri. Atlast, printing sub kat kedai jugak. Hahaha. Masa memang cemburu buta! Tuli! hehe

    ReplyDelete
  8. LiNda :
    Tak ada lah linda, benda ni semua orang pun boleh buat ni. Cuma amik masa dan kesabaran je nak buat benda-benda DIY ni. Tapi, end up nya adalah Penjimatan yang amat ketara. hehe

    ReplyDelete
  9. wah good info cik bie :D ika pon nak diy gak benda ni :)

    ReplyDelete
  10. cantik. chayok2 leh diy ni. gud luck dear. thanks singgah blog. saya dah exchange link :)

    ReplyDelete
  11. cun! nak mntak cik bie design la buleh?? ;) hehe

    ReplyDelete
  12. memang rasa nak buat button badge nie..tapi kemalasan yang amat!! =p

    ReplyDelete
  13. wow..rajinnya bt badge :)) memula nak bt jgk badge ni,tp terbuat felt corsage pulak..huhu..anyway,good luck bie!! :))

    ReplyDelete
  14. EIKA :
    Selamat mencuba EIKA :))

    ReplyDelete
  15. anaztasias nora aira :
    terima kasih sebab sudi singgah blog cik bie. Moga kita dapat saling bertukar-tukar cerita dan pendapat juga :))

    ReplyDelete
  16. ciksusu :
    Insya'allah boleh. Ada masa, ada rezeki, boleh je cik bie tolong ciksusu men"design" button badge ni :)) X ada masalah.. hehe

    ReplyDelete
  17. Sharz :
    Nak buat ni pon memang kena ada keazaman yang tinggi Sharz.. hehe cik bie pon tak taulah ada ke tak keazaman dan kegigihan tu. Wait n see je la.. ehehe :D

    ReplyDelete
  18. Cik Saila :
    Thank you Cik Saila, corsage pon sangat comel tau.. suka tengok.! heheehe. Good luck untuk Cik Saila juga :) Chaiyokk

    ReplyDelete
  19. Falsya :
    My Favorite color is Pink! hehe :))

    ReplyDelete
  20. ~ a for ana ~ :
    Selamat men DIY cik ana.. Ur welcome :))

    ReplyDelete
  21. comel lahhh..suka2 :)
    caiyok2!!

    ReplyDelete
  22. Rina Hamid :
    hhehe.. TQ puan Rina Hamid :)) Selamat Pengantin Baru :)

    ReplyDelete
  23. Replies
    1. Mr and Ms bOZhiCkA :
      Hye..TQ icka.. welkem to the club!! Selamat datang ke blog Jalinan Cinta :)) Keep in touch ya dear!

      Delete
  24. SarahSyafiq :
    Hehe... try and error je ni sarah. heehe. guna kaedah Cuba Jaya

    ReplyDelete
  25. bestnyer...miza dari aritu godek photoshop download free tak jumpa..=( so memang takleh nak proceed bnda2 cmni..btw singgah bw here...jom drop link kat blog miza..tgh nak update bloglist yang dah rosak..=)

    http://littledr.blogspot.com/2012/09/jom-blogwalking.html

    ReplyDelete
  26. Hye dear,blh email kt ika x template ni :) ika try download xleh la.
    Ni email ika...princess.izarika@gmail.com

    ReplyDelete
  27. boleh eika, nanti cik bie emel pada eika ya.. :)

    ReplyDelete
  28. mane nak dapatkan raw button badge? kat area KL?

    ReplyDelete
  29. salam....blh emailkan template tu x?...xleh donlod la...tq :)

    nadirah.murat@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya boleh, nanti cik BIE emelkan. Terima kasih :)

      Delete
  30. Assalamualaikum...
    hai sis cik bie..im ur new followers
    then now im really dah nik giler ngan sume
    sis punya DIY..but im so sad n sorry what did happend...
    sis boleh emailkan kan kat sy template button badge nie?
    ssy xleh download la..sy nk sponsor kt kazen sy button badge nie
    plzzz..thanx for ur kindness <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya boleh, nanti cik BIE emelkan. Terima kasih :)

      Delete
  31. Assalamualaikum...

    hai cik bie..
    boleh emailkan kan kat sy template button badge nie?
    sy xleh download la.. sy nk wat ntok wedding sy nti ..plzzz .. hihihihi .. tq klu sudi tolong ..

    shima_pnk@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya boleh, nanti cik BIE emelkan. Terima kasih :)

      Delete
  32. Salam.. nak tanya, mana nak beli button badge yg kosong tu ek :)
    lagi satu, boleh email template tak? nak buat untuk adik punya wedding next month! thanks sagt2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye.. button badge yang kosong tu, boleh beli kat kedai kraftangan. Tapi tak pasti lah mahal atau murah.

      kalau nak templates, boleh ke entri ini.. http://jalinan-cintaku.blogspot.com/2013/01/button-badge-templates.html

      selamat berDIY

      Delete
    2. Hi akak bie..
      Sy nk emel kak bie...
      Lpastu nk no. Whastapp akak bie..please,nnti sng la klau sy nk tnye ape2..please..

      Delete
  33. Salam, saya ada jual DIY button badge.

    Kebiasaannya raw material button badge kene guna mesin untuk punch button tu supaya dia melekat kuat tak longgar.

    Tapi saya dah diubahsuai raw material tersebut supaya boleh buat DIY tanpa guna mesin.

    Saya ada advertise di link ni http://www.majalah.com/?classified:saya-menjual-button-badge-kosong-diy:8HJDBX940Y

    Boleh e-mail saya just_ina@hotmail.com atau njbuttonbadge@hotmail.my untuk menempah atau lawati FB NJBB www.facebook.com/njbuttonbadge.njbb untuk button badge yang dah siap.

    ReplyDelete
  34. salam kenal..done follow #259.dah download template tu..tapi..ada x sample design hehe..tgh pikir nak sponsor tu wedd adik

    ReplyDelete
  35. salam kenal cik bie..kalo nk promote service kt cni bole.?:p

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum.. Maaf
    Jom Like. Fabric Button Badge

    https://www.facebook.com/pages/Al-Haura-Craft/306487389385871?ref=hl

    ReplyDelete
  37. Salam nak tanya ,mne nak beli button badge yg tu ...

    ReplyDelete
  38. Salam nak tanya ,mne nak beli button badge yg tu ...

    ReplyDelete
  39. syamira, boleh dapatkan disini http://oratixcreative.com/products1/other/button-badges-pin/

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. mana nak beli button badge yang kosong tu?

    ReplyDelete
  42. hye.. boleh beli disini ye 4Effnazaliqh

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.768397453186449.1073741838.412427672116764&type=3

    ReplyDelete
  43. Hye bie... Kuat ke punch gne tgn.. Dok tgk online gne mesin....
    Kalo nk beli mesin tu kt mne ea? Pastu badge pin kosong nk beli kt mana??

    Then bleh x emelkan template tu... Nk cube buat untk birthday adik bulan depan.....

    ReplyDelete
  44. thank you.. saya memang nak cuba design

    ReplyDelete
  45. Masih ade ke jual button badge yg kosong ni??

    ReplyDelete
  46. salam.. macam mana nak print sekali byk dlm 12 copy utk satu paper A4
    ? guna apa ea ?

    ReplyDelete
  47. assalamualaikum sis....
    Mohon izin download templatenya yer...terima kasih...(^_^)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx