UPACARA MANDI BUNGA

18:31:00

 Good morning semua.!
Hari ni, kita sama-sama share info dan gambar
untuk upacara mandi bunga bagi si gadis yang bakal mengakhiri
zaman bujangnya. Gambar-gambar yang femes buat
masa ni, of kos la Lisa Surihani kan?

Dulu, masih ingat lagi, kalau tak silap Cik Bie
Masa Julita Aishah nak kawin dengan
Tengku Mahkota Pahang,
mereka ada buat adat mandi bunga ini.

Sememangnya adat ni memang sejak turun temurun lagi
Biasanya diamalkan oleh golongan bangsawan
mereka panggil "Istiadat Bersiram"

Makanya, upacara ni  dijalankan ke atas
bakal pengantin yang akan jadi Raja Sehari
Nak jadi raja kan? Mesti
ada feeling2 adat2 macam ni.
Ahahaha..

Tapi, zaman sekarang orang dah tak
buat upacara ni dirumah
sebabnya kita dah ada banyak spa
yang tawarkan khidmat mandi
bunga untuk bakal pengantin.


Tapi sebenarnya, kalau upacara ni 
diadakan kat rumah lagi seronok kan?
Sebab ada ramai, kawan-kawan dan sedara-mara
jiran tetangga yang bakal join memandikan kita
hehehe..

Tujuannya 1 je, untuk menaikkan seri pengantin
kajian pun dah kemukakan kelebihan mandi
bunga dari segi saintifiknya kan?





Kalau kita buat research, rata-rata sumber
mengatakan upacara mandi bunga ini
sejarahnya berasal daripada 
masyarakat jawa

Ehem!
Cik Bie orang jawa pure. 
Haruslah kena mandi bunga ni.
hahaha. Alasan ke?? haha..
Ala, x buat upacara pon. 
I tetap nak p mandi bunga kat SPA

Tapi, kalau buat upacara ni,
kat rumah best jugak ni
*think*

Adat mandi bunga untuk pengantin, bagi masyarakat jawa

Relaxing di SPA

Atau.!? Nak mandi AIS?? Eeeuu..
Lepas mandi, gue kebas 1 badan,.!
Tak mahu.

Nota KakiTangan :
Seeloknya mandi bunga ni diamalkan seminggu sekali
Dah lepas kawin pon kena amalkan juga tau!
Moga kita sentiasa berbau harum dan berseri
Kalau tak ada bunga, beli je Body Shower,
rendam la dalam Tab berjam-jam.
Kalau larat.! hahaa.. Janji Wangi

Jangan Busuk-Busuk tau~



You Might Also Like

12 ulasan

  1. betul2, jgn busuk2 lagi2 lepas kawen.ada yang laki tak nak balik rumah.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SarahSyafiq :
      Tau tak pe, kang laki nak ciom.. pengsan. Bau hamis.. haha :D

      Delete
  2. Bie, I pun nak buat...encik tunang mmg akan buat sbb dia pure jawa...dh panggil orang dh...kt ni yg kat KL ni x tau nak buat mandi bunga katne... if Bie tau mana2 yg ada provide dis service, lemme know k... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anis_Apis :
      Bie pun belum buat survey tentang ni yang. I'll be update later ya.. :)

      Delete
  3. smlm baru lepas urut pastu makcik tu pon ade wat mndi bunga ;)
    mmg dah cop dah makcik tu!! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ciksusu :
      Ya Allah.. bestnya berurut.. bila dapat mandi bunga. terus rasa fresh semacam kan? syokknyeee

      Delete
  4. best gak kan upacara mandi bunga, hihi. Cam nak wat je nanti..
    Tapi lagi best kalo wat kat umah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. LiNda :
      Yup2.. buat la linda.. cik bie pn rs nak buat kat rumah. My mom suggestion pon, suruh buat kat rumah.. hehe.. Insya'allah :)

      Delete
  5. klu dpt buat kt rumah mesti bestkan...tp kite kt penang xde adat tu huuu..
    g mandi bunga kt spa jerr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fyka :
      Buat kat Spa pun ok juga fyka. janji bermandi manda dengan bunga yang wangi.

      Delete
  6. teringat masa anak naza kawen ada video shoot mandi bunga ni dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. anaztasias nora aira :
      Kak nora. anak naza siapa kak? nak jugak tengok video dia.. kat youtube ada tak?

      Delete

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx

Like us on Facebook


Si gadis yang telah melangsungkan perkahwinannya di tanah tumpah darahnya JOHOR Darul Ta'zim