Press

No matter where you are and what you look like. Create your own style.Let it be unique for yourself and yet identifiable for others.
The creation begins deep by yourself. Be inspired in my world and give your life an extra boost. So show yourself more and just be you ♥

TUTORIAL CREPE PAPER FLOWER

by - 07:36:00

Salam buat semua peminat setia 
rancangan olok-olok kat blog Cik Bie
cewaaahh...

hehehe.. Hari ini Cik Bie nak kasi up tutorial 

Crepe Paper Flower

Walaupun Cik Bie tahu, 
dah ramai sangat orang yang buat tutorial ni
tapi, dek kerana memenuhi permintaan 

Cik Bie pun kasi up entri ini untuk tatapan
Cik Fatin dan sekalian B2B yang lainnya.

Yok.! mula DIY Crepe Paper Flower ni


Berikut adalah bahan utama, 
Crepe Paper (1 keping = RM0.60)
dan dawai bunga (1 bungkus = RM1.00)


Untuk bunga Cik Bie, Cik Bie pakai dawai no.26, sebab dia agak keras.
Jadi, bunga kita tak meliuk lentuk 
bila dililit pada batang lidi sate nanti (untuk kegunaan bunga telur)

Kalau nak lagi keras, boleh guna dawai yg lagi rendah nombornya
sebelum ni, Cik Bie dah cuba guna No.30
Sangatnlah lembut. uhuhuhu..

Kemudian, Cik Bie lipat 2 bahagian pada 1 batang dawai tadi
seperti dalam gambar dibawah


Barulah boleh dipotong


Buatlah, sebanyak yang dirasakan perlu
1 bungkus dawai ada 50 batang, 
jadi, setelah di potong 2,
u'ols secara tak langsung dapat 100 batang 
dawai untuk kegunaan membuat 
Crepe Paper Flower

Bagi cara memotong crepe paper,
u'ols boleh lihat keratan rentas dibawah
potong mengikut garis putus-putus seperti dibawah

Maka, u'ols akan dapat sekitar 24 keping
crepe paper flower yang berbentuk 4 segi tepat


Contoh memotong line merah seperti dalam rajah keratan rentas di atas 

Kemudian, ambil 4 helai crepe paper yang siap dipotong 
untuk meneruskan langkah seterusnya
 bagi 1 crepe paper, u'ols akan dapati,
u'ols dapat 6 set crepe paper
1 set = 4 keping


Selepas itu, gabungkan keempat-empat crepe paper tadi 
dan lipatkan ia supaya menjadi seperti lipatan kipas



Setelah siap lipatan hingga ke hujung crepe paper,
ambil batang dawai yang telah siap dipotong 
untuk meneruskan langkah seterusnnya


Letakkan dawai dibahagian tengah crepe paper 
(yang siap dilipat)
dan pintal dawai berkenaan




Setelah itu, gunting bentuk separa bulat di hujung
kiri dan kanan crepe paper yang telah siap
dilipat itu tadi.


Hasilnya akan jadi seperti ini.


Kalau, majlis lama lagi. Boleh simpan dalam bentuk ini
If dah dekat baru kembangkan bunga crepe paper kita
seperti langkah dibawah.


Kembangkan bunga tersebut,
asingkan sehelai demi sehelai, helaian yang kita cantumkan sebelum ini
supaya dia dapat membentuk menjadi sekuntum bunga


 Bunga Crepe Paper, setelah siap di kembangkan.


*Pandangan Atas*


*Pandangan Bawah*

Nota KakiTangan :

Siap sudah tutorial Crepe Paper Flower Cik Bie,
selamat mencuba kepada semua yang mahu DIY
dengan bunga ini yang cantik dan semestinya comel. Hiks :D
Good luck buat semua!

Moga bertemu dilain waktu hendaknya
Love u'ols


You May Also Like

47 ulasan

  1. Replies
    1. Tq azra.. jangan lupa cuba ya. If belum mencubanya :)) hehehe

      Delete
  2. Senang kan? Dah la murah, cantik pulak tu.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dengan ana!. Yup sangat murah. 1 kuntum lebih kurang seposen je harganya. Berbaloi-baloi kan?

      Delete
  3. creative nye ! Nak try la nnti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lupa mencuba ya alyn.. Good luck! :))

      Delete
  4. Senang kn buat dia..tp linda mule2 fail gile bab lipatan nk dptkn saiz dia tu..oh,tu ye size dwai yg sesuai,aritu linda trsalh bli saiz dawai yg halus..mmg liuk lentuk la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah, sangat senang kan linda? linda sama dengan bie. at 1st dulu pon guna dawai yang lembut, dawai no.30 sangat lembik. terliuk lentuk la akibatnya kan? hahah :D

      Delete
  5. Replies
    1. Yup! setuju dengan cik saila :))

      Delete
  6. i loike purple..hahaha..cantik la bie..nak try buat juga..tp tunggu la dl..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeaay! sama.. cik bie pun suka kaler ungu :))

      jangan lupa buat ya ain :))

      Delete
  7. izfa wat gini i gak utk pomander ball kt bilik.. huhu.. nmpk sgt izfa xreview apa2 psl wedding.. sgt mls kan.. suka usya blog org jer.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat la izfa, mana tau boleh jadi pedoman n buah fikiran kpd yg lain kan? :))

      Delete
  8. Terima kasih Cik Bie...love it...nak tany crepe paper in bulk CIk Bie beli kt ner yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama.. kat mana2 kedai bunga ada jual fatin, kat kedai stationary pun ada.. cakap je crepe paper untuk buat bunga.

      Insya'allah ada jual

      Delete
  9. Cik Bie agak confuse la cmne Cik Bie potong kertas crepe 2...Fatin x faham...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kertas tu saiz besar, mula2;

      1. lipat 2 menegak,
      2. lipat 4 kali lipatan menegak.
      3.gunting sehelai demi sehelai lipatan menegak tu,
      4. Kemudian baru lipat secara melintang sebanyak 2 kali. ikut garis merah putus2 tu

      Delete
  10. yayyy! crepe paper flower mmg comel dan senang nak buat ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. yeay! gimme 5. senangkan? hehe :)

      Delete
  11. cantik dan nampak mcm senang! thanks bie! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je ayong.. good luck! :))

      Delete
  12. i buat guna tisu :)http://perjalananutaraselatan.blogspot.com/2012/03/diy-tissue-flower.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq ada.. sebab sama-sama berkongsi :))

      Delete
  13. fyka wat cara yg sama tp gna tisu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna tisu pon boleh kan? hehehe.. lebih jimat rasanya

      Delete
  14. cik bie, how to contact u through email dear? really need your help..ada letak link email kat man2 ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok, boleh, hanisah hantar ke blog.jalinan.cinta@gmail.com
      kita communicate disitu ya :)

      nanti cik bie letak emel ni di side bar

      Delete
  15. teringin nak buat. nampak cantik. :D

    ReplyDelete
  16. Hi Cik Bie banyak informasi saya dapat bila masuk blog Cik Bie

    Saya B2B juga tapi tak start apa lagi, so bila tengok tutorial ni rasa semangat pula.

    Thanks banyak informasi dapat, mungkin lepas ni akan banyak bertanya kat Bie :)

    ReplyDelete
  17. saya dah buat cik bie..mmg cute sgt...suke~~
    terima kasih =)

    ReplyDelete
  18. cikbie~ how to lipat2 jd bunga2 die tu? haha. fail betul la bab2 DIY ni T_T

    ReplyDelete
  19. cantek dan senang je nak buat kan..nanti boleh diy utk majlis sy pulak :)

    ReplyDelete
  20. Νice answers in return οf this querу with fiгm аrgumentѕ and telling evеrything about that.


    mу web site :: same day payday loans
    My blog same day payday loans

    ReplyDelete
  21. Why usеrs stіll use to read neωs paрeгs when in this tесhnologіcal woгld thе whοle thing is аcсеssible οn ωeb?



    Herе iѕ my ωеb-site :: diet plans

    ReplyDelete
  22. What's up, the whole thing is going nicely here and ofcourse every one is sharing facts, that's
    genuinely good, kеep up writing.

    my website ... short term loan

    ReplyDelete
  23. I do accept аs true with all the concерts уou've offered in your post. They are really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for novices. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

    my weblog :: loans for bad credit
    My web site > loans for bad credit

    ReplyDelete
  24. certainly likе your web-site however you have tο take a look at the spelling on quite a few
    of youг posts. Seѵeral of them are rife
    with spеllіng problеms and I to finԁ it very troubleѕome
    tо tеll the truth however I will ceгtainly
    come bаck again.

    Ηеre is my homepage; payday loans

    ReplyDelete
  25. tq awak..mmg dok cari cara buat bunga nie sebab nak buat untuk majlis anak GK...

    ReplyDelete
  26. tak sabar nak buat.....siyesly....im plan on diy pelamin...hihihi

    ReplyDelete
  27. @nini Wahhh.. thats great!.. good luck nini. Nanti jangan lupa review dan beritahu bie tauu :D

    ReplyDelete
  28. as salam....sis sye ni serius x creatif...bile buat past last nape ye x jdi mcm sis hbis satu paper dh try...yg lupatan kecik2 tu sis buat brpe kli lipat..nk jgak buat sampai jdi

    ReplyDelete
  29. oo, main pakai lipat-lipat je kan? Senang je.
    kos berapa ya untuk semua ni, termasuk siap reben untuk sebatang pokok bunga ni?

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum bie..thanks for sharing..mudah sgt..dalam perancangan nak buat..cuma tak ada ilmu tu yang mencari..jumpa pulak perkongsian bie ni..tq

    ReplyDelete
  31. Thank you... great information gor me 😍

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx