KACAKNYA 2014

By BIE - 15:58:00 | 41 Comments


Alhamdulilah Tahun 2014 ini 
disambut dengan senyuman
dan nikmat kesihatan
yang sedikit terganggu
dan sedang ingin membaik

Hehehe
APA KHABAR?
Semua B2B

dah bersedia dengan persiapan untuk hari bahagia anda?
Diam tak diam, dah 4 minggu Bie tak update blog kesayangan 

Rindu tak?
Ngeee.. Perasan gila kau ni Bie!
Hahahaha

Alhamdulilah, 
Semester ini kian berakhir dan mari berperang dengan
DIY, Planning, Hunting

untuk hari bahagia kita semua

Jomzzz..

Good Luck dan All the Best kepada
semua B2B
khususnya B2B 2014

Yeaayyy!!


  • Share:

TIPS : PENJIMATAN BARANG HANTARAN (EMAS)

By BIE - 21:21:00 | 111 Comments
  • Share:

DIY FELT ROSE

By BIE - 20:08:00 | 41 Comments
Selamat pagi Jumaat yang hening
Sejak semalam, adalah hari malas sedunia
sebenarnya semua benda malas nak ambil "Port"
Pernah tak rasa macam ni?

Sampai-sampai nak cakap dengan orang sekeliling
pun rasa tak larat. Sobss.. kenapa ni?

Rasanya sebab terlalu banyak kerja membebani jiwa
dan fikiran sampai tak tahu nak fikir yang mana 1

Sedih kan?
At last, bila dah rasa letih. Mulalah rasa give up tu 
datang. 

"Do really need support right now"

Sedihnyaa..

At last, kena juga selesaikan kerja satu per satu

"No Excuse at all ya Bie"

Sedari sekarang kena belajar untuk membiasakan diri
dengan kesibukan mendatang.! 
Insyaallah :)

Jom tengok tutorial macam mana nak buat
DIY Felt Roses ni



Happy Halloween kepada sesiapa yang menyambutnya

sumber : Google.com


Byeee.. :)

Nak beli kain felt? jom ke

www.oratixcreative.com


  • Share:

TIPS : PENJIMATAN BARANG HANTARAN (BUKU)

By BIE - 06:41:00 | 31 Comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera B2B semua
Selepas tip penjimatan barang hantaran
seperti toiletries dan coklat

Kita masuk kepada edisi buku pula
kerana apa?
Kerana semalam Bie pergi jualan gudang
MPH Distributor di Petaling Jaya

Semakin lama, trend menjadikan buku sebagai hantaran
semakin mendapat sambutan para B2B di luar sana
kerana apa?
kerana untuk menggantikan naskah Al-quran yang
kini menjadi semakin "Mainstream"

Mahukan kelainan dan perbezaan?
maka, hantaran buku bermanfaat menjadi
pilihan



Untuk makluman,
esok adalah hari akhir jualan gudang tersebut
mohon kemaafan sebab lambat beri review ini.

Kepada sesiapa yang berdekatan, boleh Zazzz pergi
serbu dan beli buku yang murah-murah dan bermanfaat tu
Buku semurah RM3. RM5, RM10, RM20

Means, kalau beli buku RM5 sebanyak 2 buah
dah boleh jadi 1 dulang hantaran dengan kos hanya RM10 Sahaja

See, bermanfaat kan? tambahan lagi buku tu sangat bermanfaat juga
pilihlah buku cerita, berkaitan resepi, business, family
dan lain-lain

Sekitar Jualan Gudang MPH Distributor



No food and drink are allowed


Banyaknya buku... ini adalah syurga!
Bestnyaaa.. rasa mahu borong semuanya
Ya, semuanya!


Harga semua buku-buka dalam kotak ni, semuanya RM5 je
Sekali rasa mahu angkut, semuanya buat koleksi peribadi
bacanya? entah bila nak habis.

Sobss.. Sejak dah habis zaman menjadi budak kampus ni
Masa untuk membaca pun dah terhad
Walaupun sambung lagi pengajian secara sambilan
situasinya dah tak sama

Masa memang mencemburui diriku
Sedihnyaaa.. nak bahu! nak bahu!
nak nangisss boleh tak?
*gedik! haha


  • Share:

SIREH JUNJUNG, PERLU ATAU TIDAK?

By BIE - 05:19:00 | 101 Comments
  • Share:

ORATIX CREATIVE DAY 1

By BIE - 19:46:00 | 11 Comments
Alhamdulilah
Selamat Pagi semua
hari ini 30 Oktober 2013

hari ini merupakan hari lahir Bie yang ke-24
hehehehe.. saje je kan nak beritahu satu dunia

Tapi, isu yang penting adalah,
hari ini merupakan hari pertama pembukaan
Oratix Creative



Apa itu Oratix Creative?
Oratix Creative adalah sebuah ilham yang tercetus daripada 
Blog Jalinan Cinta ini, dia adalah sebuah "Blog Shop"
atau lebih tepat lagi, adalah "Online Business"
yang dijalankan oleh Cik Bie sendiri.

Terima kasih atas sokongan semua sehingga terciptanya
Oratix Creative

untuk maklumat lanjut boleh ke

www.oratixcreative.com

Sila like "Fan Page" kami ya

https://www.facebook.com/oratixcreative


Terima kasih
dan 
Salam 1 Malaysia

dari 

Bie

  • Share:

TIPS : PENJIMATAN BARANG HANTARAN (COKLAT)

By BIE - 08:46:00 | 101 Comments
Salam berhujung minggu yang mendamaikan
Esok dah pun kerja, waktu berehat hujung minggu
semestinya tak pernah cukup buat insan yang bergelar
"Budak hingusan yang masih bersekolah"
Mata pun dah macam panda akibat tak cukup
waktu tidur untuk tumbesaran

hehehe..
Pada malam ini, Bie berjanji kepada diri sendiri untuk
mengemaskini blog tercinta ini dalam Bahasa Malaysia yang seutuhnya..
*hmmm.. tiba-tiba ada rasa nak menyanyi lagu "Bahasa Jiwa Bangsa"

Okey, jom kita balik pada topik asal kita, 

Tips penjimatan untuk barang hantaran edisi

"Coklat"

Ini adalah satu kebetulan, hujung tahun memang banyak jualan murah
masa tu juga semua kilang buka gudang masing-masing
haaa.. terbentang luas depan mata barang-barang yang murah

Tips : Siapa nak bertunang atau kawin, sila pilih hujung tahun atau awal tahun ya
Sebab apa? Sebab banyak jualan murah
*agak-agak kena lempang dengan mak-mak tak kalau bagi alasan macam ni
hahaha (*gelak jahat*)

Apa dalam beg dibawah ni?


Tengok tajuk diatas untuk mendapatkan pembayang
hehe.. semacam nak buat teka silang kata pula kan.

Lihat "Order form" dibawah, semua jenis coklat dijual dengan harga borong
yang tersangatlah murahnya.



Cak! Apa ni? dia malu mahu menonjolkan diri sebab dirinya dijual dengan harga 
yang murah iaitu 3 bar = RM10


2 kotak diatas tu dijual pada harga 2 Kotak = RM10


yang ni pula 4 paket = RM10


Sauce ini pula pada harga 2 botol = RM10


Jualan gudang menggemparkan dada apatah lagi poket
kalau hujung bulan, alamatnya makan pasirlah dek non oi..

Hehehe..
Sekian saja tips cokelat lazat lagi berkrin dan disukai ramai ini daripada saya

Cik Bie yang terlalu bersungguh!

zzzz

saya dah mengantuk macam ni lah perengai

merapu merepek.! ok stop.!

Shut down dan Shup Up bie!!!
(abaikan saya)

untuk keterangan lanjut mengenai jualan gudang seluruh malaysia
sila masuk ke laman web

www.shoppingnsales.com



  • Share:

TIPS : PENJIMATAN BARANG HANTARAN (TOILETRIES)

By BIE - 16:54:00 | 121 Comments
  • Share:

BUTTER PRAWN ALA-ALA AMATUR

By BIE - 16:18:00 | 01 Comments

Butter Prawn, Butter Prawn, Butter Prawn
nom.nom.nom...

This is also my 1st try.
Tapi bila dah cuba sekali
5 kali family Cik Bie request suruh buat.
Ini sebenarnya cerita dah basi,
Cerita yang disimpan masa bulan puasa yang lepas
Masa tu, Cik Bie balik awal untuk hari raya.

Cik Bie tengok resepi kat Blog
macamana cara-cara nak buat Butter Prawn
Alang-alang semua bahan dah ada kat rumah.
Cik Bie pun try buat.

Alhamdulilah jadi, tapi sarang telurnya sedikit hangus
weeeeee.. 1st try kan. Haruslah kureng sana-sini
wuwuwuwuw..


Lepas tu, 1 family suka. My Ibu komen, suruh bg pedas lagi
Masa sahur, Cik Bie kena paksa masak sekali lagi butter prawn tu
adeyyyhh.. dah start menggila dah semuanya. hehehe

Makanya, kali ni, buat lagi dengan menambah banyak lagi
Cili padi, sebab nak bagi lagi pedas. hehehehehe

dan begitulah esok dan esoknya. Cik Bie try guna ayam pula
dan udang lagi dan ayam lagi.. huhu sampai 5 kali ye


hehehehehe.. Tapi, hati ni tetap tak puas hati
sebab sarang-sarang dia tu tak jadi mcm yang kita 
makan kat Chinese Muslim Restaurant. Wuuuuu..
dimana kesilapannya?

Sudah tentu ada cara, tapi macamana ya? ada sesiapa
yang tahu skill rahsia tu??

Silalah berkongsi yee.. huuu



BUTTER PRAWN
resipi asal : Nita
sumber : K.Nor@SecubitGaram

 Bahan-bahan :
12 ekor udang saiz besar
2 sudu besar butter
3 biji kuning telur
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
 minyak utk menggoreng

Cara-cara :
 Lumur serbuk kunyit & garam kat udang.
Goreng sehingga masak.
Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi. 
Gaul seketika sebelum diangkat. 
Bila dah masak,ketepikan. 

Dengan menggunakan minyak yg sama, 
biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. 
Panaskan minyak dan masukkan butter. 
Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.
Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala. 
 Matikan api bila minyak tu panas2. 
Dengan menggunakan 2 tangan, 
tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu..
.tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. 
Biar dia bertali2. 

Kemudian bila dah selesai, 
angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

 Cara Tamabahan K.Nor: 
# K.Nor guna acu jala gak, 
tp kuning telur ni kan dia pekat sket jd K.Nor 
tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya. 
Cuba tuang dulu dlm bekas lain, 
kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, 
tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.
 # boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, 
tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan
 # buangkan tali pusat telur, 
kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun 
 # jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia

Sekian, Terima kasih.

  • Share:

BRIDE-TO-BE MALAYSIA CLUB

By BIE - 06:28:00 | 341 Comments


Hyee
Dengan sukacitanya bie nak umumkan
penubuhan kelab untuk b2b,
kelab ni open, boleh disertai oleh

B2B/x-b2b pun boleh

bertujuaan untuk membuat pengasingan 
senarai panjang semua B2B dan x-B2B 
di Malaysia. 

Almaklum, terlalu ramai blogger B2B dan x-B2B
diluar sana. Tapi amatlah payah nak trace sorang
demi sorang. Ini salah satu usaha untuk keep track
mereka yang akan berjaya dan telah berjaya
merancang perkahwinan mereka dengan pelbagai
idea perkahwinan yang menarik

Oleh demikian, amat dialu-alukan kepada semua
yang berkenaan untuk turut serta dalam kelab ini.

Insya-Allah, kalau ada masa, rezeki dan kesempatan
boleh kita buat gathering dan program bersama-sama

weeeee..

untuk pendaftaran, sila isi borang berikut 

Bride-To-Be Malaysia Club

atau

boleh terus snap 
QR Code
diatas

Sekian, Terima Kasih

  • Share:

ALHAMDULILAH - MINI GIVEAWAY BY SFAEZAH

By BIE - 21:57:00 | 121 Comments

Alhamdulilah, rezeki hari Selasa barangkali
Alhamdulilah juga, sebab daripada semalam
Cik Bie dapat banyak berita-berita yang menggembirakan hati
Alhamdulilah syukur..

Semalam Sfaezah, B2B 2014 daripada 
telah menjemput Cik Bie untuk membaca
entri pengumuman pemenang kontes
MINI GIVEAWAY BY SFAEZAH
yang telah dianjurkan sebelum ini.

Jadi hari ni, lebih kurang jam 12.30 tengah hari,
Cik Bie pergilah menerjah!

Alhamdulilah, Cik Bie adalah salah seorang daripada pemenang

mana entri yang menang tu?

terjah ini


Terima kasih buat semua dan Sfaezah yang menganjurkan 
kontes giveaway ini. Terima kasih juga buat
kiriman hadiah yang bakal diterima ini.

Terima kasih sangat-sangat!


Hari ini, hari HAPPY sedunia.
Let's celebrate it.!!!




  • Share:

WRAP IT WITH LOVE

By BIE - 22:27:00 | 51 Comments
Happy Birthday To my Mummy!
Mummy Cik Bie jauh di Brunei
Bukan mummy betul, tapi Mummy yang Cik Bie dah 
anggap dia macam ibu Cik Bie sendiri,
last week adalah birthday dia,
So, I got plan to give her this

dalam masa yang sama, fikir cara terbaik untuk
bungkus hadiah ni dengan cara se"simple" yang mungkin
hehehe

dengan "Go Green" A4 paper,
dan tali guni sahaja
Cik Bie berjaya bungkus hadiah ni dengan simple


Ada 2, satu untuk Cik Bie sebenarnya, satu Cik Bie hadiahkan 
pada mummy sempena hari lahirnya 

Mummy memang peminat fanatik novel
lagi-lagi semua novel keluaran publisher
"KAKI NOVEL"

Kali ni, Cik Bie perkenalkan novel FIXI pula kat dia
Harap-harap mummy Cik Bie suka
huhuhu *hoping*
weeeee


Me and Mummy
**Sila abaikan muka bangun tidur saya**
Pagi hari nak masuk petang, tapi belum mandi
macam nilah mukanya!
**larik mak mertua nak buat menantu..aiyarkk










Wee.. sudah bersedia untuk di pos.! Ayuhhhh


Sharing IDEA with Love,

BIE


  • Share:

DIY : KAD JEMPUTAN DENGAN PUBLISHER

By BIE - 21:17:00 | 91 Comments
Hye semua,
mungkin stage terakhir yang ditunggu dan dinantikan 
oleh semua B2B diluar sana
adalah
Peringkat terakhir dalam proses

DIY
kad jemputan perkahwinan.

Sebelum ini, Cik Bie ada kongsikan 
dengan semua 2 peringkat pembuatan
Kad Jemputan Perkahwinan

Sebermula daripada,

Peringkat 1


Peringkat 2

Tips membuat pilihan

tapi sebelum tu, Cik Bie nak perkenalkan tools
(Software) mudah yang akan kita gunakan
untuk membuat Kad Jemputan,

iaitu

Microsoft Publisher 2003
(click for download)

untuk publisher, Cik Bie gunakakan
Version 2003
Sebab bagi Cik Bie mudah digunakan

Jadi disini, Cik Bie nak semua download
Microsoft Publisher 2003
untuk

Peringkat 3

Pemilihan, jenis kad (bentuk)
yang hendak dibuat

Cara-cara,


Buka, dan pilih "Publication For Print"


Pilih "Invitation Card", dan dia akan keluar banyak jenis design template
yang menarik untuk digunakan, dan pilih salah satu daripadanya ya?


Selepas pilih, skrin ini akan keluar, dan


Klik pada Page Option, untuk pilih jenis (bentuk)
kad yang hendak u'ols gunakan

Contoh disitu,

Separuh daripada Kertas A4 (apabila dilipat)
1/4 daripada Kertas A4 (apabila dilipat)
Menegak/Mendatar

Jadi, bolehlah buat pilihan disitu

Selepas stage ini, barulah kita akan mulakan

DIY KAD JEMPUTAN PERKAHWINAN

secara keseluruhannya.

Secara basic, tutorial ini boleh digunakan kepada
sesiapa yang mahu menDIY Kad Jemputan sendiri

Cik Bie boleh ajar gunakan lain-lain tools (Software)
tapi, untuk lebih mudah, kita gunakan dulu basic tools
yang ada ya?

Sebab, hal menDIY ni adalah mengikut ke kreatifan
si pembuat, kadang kalanya, design pakai Microsoft word
pon dah cantik dan unik.
Serupa pakai Photoshop atau illustrator

Btw, selamat bermain-main dengan tools anda! :)

  • Share:

WHEEL PAPER IDEA

By BIE - 15:22:00 | 21 Comments

Assalamualaikum w.b.t
Sedang Cik Bie berjalan-jalan di Sunway Pyramid
Cik Bie terjumpa gantungan-gantungan Wheel Paper ni 
disuatu kedai, nampak sangat comel dan menarik perhatian
setiap pengunjung yang lalu dan singgah dikedai ini

Bagi all B2B yang lazimnya sangat kreatif
dalam merancang hari bahagia
mungkin u'ols boleh gunakan idea ni
untuk apa-apa deko yang berkaitan dengannya
seperti contoh, sebagai

Backdrop
Hiasan DIY pelamin
Photobooth
Tirai
Props
dll

Untuk memperlajari cara-cara buat Wheel Paper ni,
Boleh rujuk disini,

Sebab dulu, Cik Bie dah ada come out dengan tutorial nyaa..

Good luck everyone!


Sharing IDEA with Love,

BIE

  • Share: