DIY : NAPKINS

by - 16:45:00

Selamat Pagi
Sambil ditemani secawan Hot Milo
Cik Bie kembali lagi berkongsi cerita.!
Err... mintak maaf beribu-ribu lemon sebab dah berabad
*berabad? over lah tu..
tak update blog kesayangan Cik Bie ni
Hehehe..

Oklah, dengan ini mempersembahkan
Cara-cara membuat napkins makan
yang selalu-selalu ada kat atas pinggan bila kita makan
kat hotel-hotel atau restoran mewah

Ahaha.. Siapa yang kedekut jek DIY benda alah ni
Kui.kui.. kedekut ke? Tak lah jugak..
Sebab benda ni boleh disimpan dan diguna pakai
zaman berzaman. Sampai ke generasi
anak cucu u'ols pon boleh tau
Kalau cermat dan hemat menggunakannyalah
kalau lepas wedding terus jadi kain buruk ke
hehehe

tu...

Speechless!

Aha..

Tips yang perlu diketahui :
1.
Napkins ni tujuaannya boleh digunakan masa upacara makan berdamai.
2.
Kain yang agak keras haruslah digunakan untuk membuat Napkins
supaya senang nak dilipat (folding) dan berdiri atas pinggan atau cawan
3.
Ukuran napkins yang normal biasanya ialah bersaiz segi empat tepat
Standard saiz ialah 12", 14", 16". Apa-apa pun terserah kepada
si pembuat napkins tersebut.


Untuk napkins yang Cik Bie buat ni, saiznya 14"x14''


Jangan lupa gunakan pita pengukur dan kapur untuk tandaan
selepas yakin ukuran u'ols dah tepat.
hehe


Nak lagi tepat. 
Keluarkan pembaris, terus je buat line.
Senang.
Supaya masa memotong nanti tak delah senget benget.
heehhe..

Cara di atas adalah untuk orang rajin sahaja.
Untuk orang malas dan nak cepat macam Cik Bie

Lepas je menanda ikut ukuran


Lipat kain ni menjadi segi tiga macam kat bawah ni


Haa.. lepas tu boleh dah gunting.

Tujuan macam ni? Sebab dah lenguh buat 60 keping napkins.
*hekeleh baru 60 dah keco ko ni bie.. haha. Bila virus M menyerang memang hampeh la idop.haha

Nota Kaki Tangan :
Lepas dah siap gunting semua.
Kita ada sesi menjahit
Bila nak tunjuk ni? Tunggu diepisod akan datang ye!
Cik Bie akan share tutorial macamana pulak nak jahit napkins 
yang dah kita potong banyak-banyak ni

Sekian,

Love from BIE

You May Also Like

6 ulasan

  1. Replies
    1. Terima kasih shaFazie
      jangan lupa mencuba ya :))

      Delete
  2. serius tak pernah tahu nak lipat2 napkin meja ni. ajar2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dhiera nanti bie ajar ye :))

      Delete
  3. Assalam BIE, kat mane ye nak beli disposable folded napkin ni? Xtau nk cari kat mane...help help

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh beli di IKEA. Dia ada jual jenis tissue bersaiz Napkin. mudah dibentuk dan dilipat :)

      Delete

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx