Press

No matter where you are and what you look like. Create your own style.Let it be unique for yourself and yet identifiable for others.
The creation begins deep by yourself. Be inspired in my world and give your life an extra boost. So show yourself more and just be you ♥

DIY : KAD JEMPUTAN DENGAN PUBLISHER

by - 21:17:00

Hye semua,
mungkin stage terakhir yang ditunggu dan dinantikan 
oleh semua B2B diluar sana
adalah
Peringkat terakhir dalam proses

DIY
kad jemputan perkahwinan.

Sebelum ini, Cik Bie ada kongsikan 
dengan semua 2 peringkat pembuatan
Kad Jemputan Perkahwinan

Sebermula daripada,

Peringkat 1


Peringkat 2

Tips membuat pilihan

tapi sebelum tu, Cik Bie nak perkenalkan tools
(Software) mudah yang akan kita gunakan
untuk membuat Kad Jemputan,

iaitu

Microsoft Publisher 2003
(click for download)

untuk publisher, Cik Bie gunakakan
Version 2003
Sebab bagi Cik Bie mudah digunakan

Jadi disini, Cik Bie nak semua download
Microsoft Publisher 2003
untuk

Peringkat 3

Pemilihan, jenis kad (bentuk)
yang hendak dibuat

Cara-cara,


Buka, dan pilih "Publication For Print"


Pilih "Invitation Card", dan dia akan keluar banyak jenis design template
yang menarik untuk digunakan, dan pilih salah satu daripadanya ya?


Selepas pilih, skrin ini akan keluar, dan


Klik pada Page Option, untuk pilih jenis (bentuk)
kad yang hendak u'ols gunakan

Contoh disitu,

Separuh daripada Kertas A4 (apabila dilipat)
1/4 daripada Kertas A4 (apabila dilipat)
Menegak/Mendatar

Jadi, bolehlah buat pilihan disitu

Selepas stage ini, barulah kita akan mulakan

DIY KAD JEMPUTAN PERKAHWINAN

secara keseluruhannya.

Secara basic, tutorial ini boleh digunakan kepada
sesiapa yang mahu menDIY Kad Jemputan sendiri

Cik Bie boleh ajar gunakan lain-lain tools (Software)
tapi, untuk lebih mudah, kita gunakan dulu basic tools
yang ada ya?

Sebab, hal menDIY ni adalah mengikut ke kreatifan
si pembuat, kadang kalanya, design pakai Microsoft word
pon dah cantik dan unik.
Serupa pakai Photoshop atau illustrator

Btw, selamat bermain-main dengan tools anda! :)

You May Also Like

9 ulasan

  1. teringin nak diy kad sendiri..tapi takut pulak tak jadi..printer yg proper pun tadak..huhu

    ReplyDelete
  2. pandai cik bie, kte bab tools ni dah malas nk explore..hihi
    sibuk explore resepi jek :p

    ReplyDelete
  3. Bagus ni untuk B2B, akak dok tengok2 juga nak buat bahagian dalam kad jemputan yg luar tu akak beli je yg dah siap tapi bukan akak nak kawen abang...ehhhehhh bukan abang suami tapi abang kandung...ehehee...

    ReplyDelete
  4. Baguslah bie :) qa dulu guna photo scape ngn paint je. Bie, sori sgt2. xdpt penuhi yang bie tag hari tu. Tengah sibuk sgt dear.. soriiiii...

    ReplyDelete
  5. Wah, kreatif.
    Jimat belanja untuk print kad kahwin kat kedai

    ReplyDelete
  6. hai

    kalau cari idea DIY yg murah & super cute boleh visit blog/ig kami
    ada paperbag, sticker, tag & card :)

    tq tuan tanah

    Our blogshop, cardbymyan.blogspot.com click >>CARDBYMYAN or instagram kami @begkertas. click >>@begkertas


    tq :)

    ReplyDelete
  7. sama saya maklumat pakai publisher kalau mau buat design kad kahwin

    ReplyDelete
  8. Nak print pakai printer apa ye yg bagus. Email me at rohana.athmad@gmail.com

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx