Follow Us @soratemplates

Wednesday, 11 September 2013

DIY LANGSIR 3 LAYER

Assalamualaikum w.b.t
Hari ni, Cik Bie nak kongsikan DIY Langsir 3 Layer
Idea ni datang tak semena-mena
lebih-lebih lagi, tingkap kat rumah sewa Cik Bie
memerlukan langsir.
So, jalan-jalan kat Jalan TAR,
Cik Bie pon singgah beli kain

Idea buat 3 layer datang lepas tengok
design contoh yang digantung-gantung dekat
Nagoya tu. Cik Bie pon apa lagi,
sambar je kain langsir yang patut (mengikut kaler kesukaan)
dan tak sabar-sabar nak jahit.
hehehehe


Ukuran normal bagi tingkap yang mempunyai 3 daun
adalah 4 meter.
2 meter kiri, 2 meter kanan

Hasil kepada 4 meter, Cik Bie pon beli 2 meter (Kain yang jarang tu)
dan 2 meter kain yang plain


Antara, bahan-bahan yang diperlukan semasa proses pemotonga
Kain jarang tu, kerat 2 jek k..
jadikan 1 meter - 1 meter


untuk kain plain, kerat/potong kepada 4 bahagian
1/2 meter - 1/2 meter - 1/2 meter - 1/2 meter
sebelum memotong, pastikan tanda dengan kapur
buat garis lurus
supaya senang dipotong nanti


Bagi yang dah hebat gunting lurus, buat dash- dash pon boleh
(kau budget dah hebat ke bie? Lalallala~~)
hahaha


Lepas tu, hujung-hujung bahagian yang dipotong tu.
Pergilah hantar jahit tepi ye..
Tahu kan? jahit tepi tu apa?
Tak tahu.. pergi terjum lombong.. haha


Lepas tu, mulalah menjahit seperti biasa


Dan dah siap pon.!
Tarraaaaa...


Sekian, Selamat mencuba.
hehehehe


Nota KakiTangan :
Jahitlah langsir bilik pengantin sendiri dengan menggunakan idea ini
semudah ABC kan?
Cuba, jangan tak cuba tau..

Bye, Love

BIE



14 comments:

  1. cayalah bie~!! mmg nice je nmpk.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk.. cik rad. TQ. jahit tegak2 je ni.. hehe..
      tapi jadinya mcm tak berapa sama jek dengan kat nagoya tu. haha :-|

      Delete
  2. errr.. bestnya klu tau mnjahit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nora.. blh je nora buat ni.
      Langsir paling senang dijahit. tegak2 jek
      hehehehe

      Delete
  3. Replies
    1. hehe.. xdalah missGogreen. Saje2 ni, hobi.

      Delete
    2. hehe.. xdalah missGogreen. Saje2 ni, hobi.

      Delete
  4. salute cik bie! hehe..saila berangan je nak menjahit langsir sendiri..tp last2 anta kat ibu jugak ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah saila, ni pon jahir selai ni je
      kalau banyak2 helai. Maunya hantar ibu jug suruh jahit. hahaha.. kecuali kalau dah terover rajin
      hahahaha..

      Delete
    2. Alah saila, ni pon jahir selai ni je
      kalau banyak2 helai. Maunya hantar ibu jug suruh jahit. hahaha.. kecuali kalau dah terover rajin
      hahahaha..

      Delete
  5. Pndainya menjahit cik bie ne.. nak try jga..tp nak tnya
    Mcm mn cik bie cantum bhgian2 yg kena kerat tuh ek?

    ReplyDelete
  6. Alamak.. Sorry Faleha, CIk Bie ni tertinggal 1 step agaknya ni
    huhu.. 2-2 tu cantum macam biasa je
    lepas tu jahit ke 2-2 cantuman tu.
    hhehehe

    ReplyDelete
  7. Salam perkenalan....
    Terbaik la awk....pandai jahit langsir..
    Hehehe..
    Done follow awk...
    Follow me back k...TQ...

    ReplyDelete
  8. Salam perkenalan daripada Cik Bie juga
    Selamat datang dan terima kasih kerana sudi singgah di JC
    hehehehe..
    done follow u back! :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx