TIPS : PENJIMATAN BARANG HANTARAN (TOILETRIES)

16:54:00

Tips penjimatan barang hantaran
dengan ini membawa edisi toiletries

bagi jenama

"The Body Shop"

Selalunya, kalau beli hamper toiletries (Ready Made) macam ni
amatlah mahal dan harganya tak mati 
RM250 dan ke atas untuk 5 jenis barang 
atau 3 jenis barang



Kalau dalam range harga RM100 dan kebawah
untuk jenama-jenama yang well-known
dan popular dikalangan masyarakat
dapatnya cuma entah apa-apa je barangnya
seperti hanya, washing foam, shampoo dan lotion
bersaiz kecil atau sederhana.



Idea ini timbul ketika Cik Bie pergi membeli barang
di The Body Shop baru-baru ini.

Sekarang tengah saleeeeeeee

Saranan Cik Bie, kepada B2B kat luar sana yang 
nak beli barang hantaran dengan usaha berjimat cermat
sila beli ketika sale dengan diskaun yang sangat
banyak iaitu 50%-70%

Ketika sale,

Body Butter = RM18
Love Soap = RM5
Perfume = RM25-RM45
Body Lotion = RM10-RM25
Handwash = RM10
Body Shower = RM18-RM25

U'ols tentu-tentu boleh membeli semua barang-barang 
dengan kos yang tak sampai 100 pun untuk 
5 atau 4 jenis barang. 
dan jika lebih bernasib baik dan pandai memilih barang
kos yang diperlukan tidak mencecah RM50 pun.

Tapi, cons nya adalah. Semua barang tersebut kenalah
wrap sendiri kannnn..

Bila nak berjimat, kita kena ada usaha merajinkan diri
sekaligus mencabar daya kreativiti kita
Kenapa tidak? betul tak?

Wrap tak jadi masalah pun. Kita cuma memerlukan
sebuah bakul atau kotak (boleh beli di Dasio dengan harga RM5) jer
dan wrap sendiri dengan plastik pembungkus makanan.
Jimat dan mudah.

Kotak yang macam ni (mungkin)


Untuk ribbon The Body Shop contohnya.
U'ols boleh jer mintak kat akak cashier tu.
Cakap kat dia, saya nak wrap barang-barang ini sendiri.

For sure (memang betul-betul sure)
dia akan bagi ribbon khas The Body Shop tu kat u'ols
sebab itu adalah salah satu strategi pemasaran diorang

kalau tak bagi? teramatlah sengalnya mereka..
Tapi, Insyaallah.. Itu pasti tak akan berlaku.

Jika tidak, gunalah ribbon sendiri.

Mudah kan?


Sekian

"Grand with Limited Cost"

You Might Also Like

12 ulasan

  1. Replies
    1. Yup yang.. tapi, kita kena tahu masa2 sale dalam setahun tu.
      mcm mid-year Sale, year end sale, depavali, cristmast, aidilfitri, so,, semua tu boleh tahu berdasarkan kalender. hehe :)

      Delete
  2. setuju bie! saila pun beli brg2 body shop utk hantaran masa sale, lepas tu dapat jd member terus! skrg ni mmg body shop jelah memanjang..dh jd member tu..dpt murah la selalu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayy.. kan saila.. memang jimat kalau kita bijak mengawal perbelanjaan perkahwinan zaman sekarang ni. itu yang sangat-sangat penting, hehehe.. see.. lepas kawin pon saila dapat benefitnya.. yeayyy.. thanks for sharing saila.. 2 thumbs up pada ex-b2b Saila..

      Delete
  3. body shop memang pilihan dari dulu lagi.best bila guna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. yeayy.. gimme 5, sama lah kita sarah :)

      Delete
  4. sape tahu sampai bila sale ye??teruja pulak nih..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi yna.. jgn xpegi.. hehehe.. mcm promoter BS plak bie kan. hehehehe.. just sharing this tips utk berjimat dalam mengawal perbelanjaan. hehehe..

      rasanya dia end sampai hujung tahun ni hehe :)

      Delete
  5. wah...BS tgh sale ye? jarang masuk dlm tu. kihkih
    tapi suke perfume vanilla musk dia~

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. tengah sale untuk depavali dan cristmas rasanya.. sebab ni pon dah nk masuk yes.. hehe.. Weee.. tak sangka. kita suka perfume yg sama

      Delete
  6. br tau..thanks bgtau bie!! mmg tgh tgu bodyshop sale..nak bli hntarann
    tehehehe

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx

Like us on Facebook


Si gadis yang telah melangsungkan perkahwinannya di tanah tumpah darahnya JOHOR Darul Ta'zim