DIY : KAD JEMPUTAN DENGAN PUBLISHER

Hye semua,
mungkin stage terakhir yang ditunggu dan dinantikan 
oleh semua B2B diluar sana
adalah
Peringkat terakhir dalam proses

DIY
kad jemputan perkahwinan.

Sebelum ini, Cik Bie ada kongsikan 
dengan semua 2 peringkat pembuatan
Kad Jemputan Perkahwinan

Sebermula daripada,

Peringkat 1


Peringkat 2

Tips membuat pilihan

tapi sebelum tu, Cik Bie nak perkenalkan tools
(Software) mudah yang akan kita gunakan
untuk membuat Kad Jemputan,

iaitu

Microsoft Publisher 2003
(click for download)

untuk publisher, Cik Bie gunakakan
Version 2003
Sebab bagi Cik Bie mudah digunakan

Jadi disini, Cik Bie nak semua download
Microsoft Publisher 2003
untuk

Peringkat 3

Pemilihan, jenis kad (bentuk)
yang hendak dibuat

Cara-cara,


Buka, dan pilih "Publication For Print"


Pilih "Invitation Card", dan dia akan keluar banyak jenis design template
yang menarik untuk digunakan, dan pilih salah satu daripadanya ya?


Selepas pilih, skrin ini akan keluar, dan


Klik pada Page Option, untuk pilih jenis (bentuk)
kad yang hendak u'ols gunakan

Contoh disitu,

Separuh daripada Kertas A4 (apabila dilipat)
1/4 daripada Kertas A4 (apabila dilipat)
Menegak/Mendatar

Jadi, bolehlah buat pilihan disitu

Selepas stage ini, barulah kita akan mulakan

DIY KAD JEMPUTAN PERKAHWINAN

secara keseluruhannya.

Secara basic, tutorial ini boleh digunakan kepada
sesiapa yang mahu menDIY Kad Jemputan sendiri

Cik Bie boleh ajar gunakan lain-lain tools (Software)
tapi, untuk lebih mudah, kita gunakan dulu basic tools
yang ada ya?

Sebab, hal menDIY ni adalah mengikut ke kreatifan
si pembuat, kadang kalanya, design pakai Microsoft word
pon dah cantik dan unik.
Serupa pakai Photoshop atau illustrator

Btw, selamat bermain-main dengan tools anda! :)

WHEEL PAPER IDEA


Assalamualaikum w.b.t
Sedang Cik Bie berjalan-jalan di Sunway Pyramid
Cik Bie terjumpa gantungan-gantungan Wheel Paper ni 
disuatu kedai, nampak sangat comel dan menarik perhatian
setiap pengunjung yang lalu dan singgah dikedai ini

Bagi all B2B yang lazimnya sangat kreatif
dalam merancang hari bahagia
mungkin u'ols boleh gunakan idea ni
untuk apa-apa deko yang berkaitan dengannya
seperti contoh, sebagai

Backdrop
Hiasan DIY pelamin
Photobooth
Tirai
Props
dll

Untuk memperlajari cara-cara buat Wheel Paper ni,
Boleh rujuk disini,

Sebab dulu, Cik Bie dah ada come out dengan tutorial nyaa..

Good luck everyone!


Sharing IDEA with Love,

BIE

APAM POLKADOT STRAWBERRY GEBUS

Malam yang sepi.pi,pi.. pak mat jual topi.pi.pi
Ini budak memang tak sedar diri.
Jam didinding sudah menunjukkan jam 2:17 AM (tipu jek) 
padahal tengok jam di laptop,
*klise sangat tawww.. menyampah!
hahhaha

Padahal, esok pagi-pagi kena bangun pergi kelas.
Tula, dah tua-tua baru nk sambung belajar
dulu muda malas pi sekolah (apa kau merepek ni bie)
ok, Back to the topik ;

APAM POLKADOT STRAWBERRY GEBUS

Sebenarnya, ni entri lama yang tak berupdate
hahaha, konon-konon buzy mengalahkan mak datin kan
hehehe..

Bie try buat apam ni masa hari raya yang lepas

dan ini adalah "1st try"
Makanya, saya jadi begitu teruja.
Kepada yang nak mencuba,
boleh ikut resepi yang Bie attach dibawah ni ya

Insya'Allah, semestinya tidak mengecewakan
terima kasih kepada sumber inspirasi!




Yang warna hitam/coklat tu, chocolate tau!
ehehehehhe.. i love it.! Yummeh


Gebusss..gebuss! Yeaay


Ini adik saya. Mahu berkenalan? hehehe
Muka kena paksa jadi model apam polkadot gebusku

Resepi APAM STRAWBERI 

Resepi : Ain Rusli 
Sumber: Majalah Rasa 

Bahan-bahannya: 

140 gm tepung gandum 
1 1/2 sudu teh baking powder - diayak sekali bersama tepung gandum 
110 gm gula halus 
75 ml susu segar atau susu cair 
 2 biji telur 
 1 sudu kecil ovelette 
1/2 sudu esen vanilla / perisa strawberi 
Filling/perasa adalah mengikut citarasa masing 
 Sedikit perwarna hijau - untuk daun 
Sedikit pewarna merah - untuk strawberi 
Sedikit pewarna putih - untuk biji strawberi 
30 keping mangkuk kertas 

 Langkah-langkahnya: 

1. Pukul telur dan gula halus sehingga kembang
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak bersama diselang selikan dengan susu segar
3. Selepas itu, masukkan ovalette dan perisa vanilla. Putar sebati hingga nmpk kembang dan gebu
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
5. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.
6. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
7. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
8. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.
9. Kukus 10-15 minit sehingga masak.

Nota: Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah atau mekar. Gunakan api yang sederhana sahaja. Digalakkan untuk balut tudung periuk anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik. Adunan ini akan menghasilkan 30 biji strawberi Antara rahsia apam anda gebu adalah ovalette diletakkan akhir sekali selepas tepung diputar sebati

Sumber

PROMOSI PIGMENT INK PAD


Cak! Speciall offer Here.!!
Ready Stock untuk Ink Pad kini bermula
Sesiapa nak order, 
Boleh terus Inbox Cik Bie k?

Cara Pembelian

Boleh inbox Cik Bie kat sini ye


Sila anda boleh juga tinggalkan alamat emel kat sini
(tujuannya supaya senang Cik Bie nak hantar nombor akaun untuk 
u'ols buat pembayaran)

Selepas pembayaran dibuat,

Sila PM di inbox facebook "Blog Jalinan Cinta"
kat sini



gambar/printscreen/details bukti pembayaran
beserta maklumat lengkap;

Nama Penerima :
Kod Warna :
Alamat Penghantaran :
Nombor Telefon (untuk dihubungi) :



Merah


Oren


Kuning


Hijau


Pink


BiruGelap


HijauTerang


Ungu


BiruCerah

Silver

Gold

Promosi ini akan tamat pada 30 September ini
Siapa cepat dia dapat.!

Lepas daripada tarikh promosi ini
Harga untuk 1 ink pad ini,
berharga normal price
RM19.90
(Free Shipping)

Cepat!! Sementara Stok murah ni masih ada.!!



BISKUT KEPALA KUCING


Edisi terlampau rajin
Sebenarnya, niat dihati nak buat Biskut Lidah Kucing
At last, disebabkan tak jumpa loyang biskut tu
Cik Bie pergi beli loyang bentuk kepala kucing
Akhirnya, jadilah Biskut Kepala Kucing

Resepinya, sama macam Biskut Lidah Kucing
yang bezanya cuma bentuk jer.
hehehehe

Jom layan gambar
sekitar aktiviti Cik Bie membuat Biskut Kepala Kucing
hahahahaha

Zassss~~










1 Kepala dah hilang, sebab adik Cik Bie
dah sambar dulu lepas keluar daripada Oven

Untuk resepi lengkap, sila klik ke pautan dibawah!

WORDLESS WEDNESDAY



TIPS : KURANGKAN BUDGET KAHWIN

Kahwin awal? Siapa takut?

Hahaha.. mungkin itu bidalan atau kata-kata orang dulu
Sejak minyak naik 20sen ni, semua benda
dan barang pun nak naik juga.

Sampaikan harga hantaran perkahwinan pun menjadi 
isu bualan yang palling hangat diabad ini.

Hmmm...
pening..pening..pening
nak buat lagu mana? Kita adalah generasi yang hidup
dizamannya. Nak lari ke mana pun, tetap kita berada ditempat yang sama
Tak boleh nak lari jauh-jauh. Takkan dapat punya.

Bila isu harga barang naik, mulalah isu perkahwinan jadi agenda.
Maka. sebagai calon pengantin, uols mesti bijak
tangani situasi ini. Pandai menghadkan perbelanjaan
supaya perkahwinan impian uols menjadi kenyataan
tanya mengeluarkan perbelanjaan yang banyak


Mungkin Bie bukan lah kaunselor yang baik dalam memberi
khidmat nasihat mengenai perancangan perkahwinan
tapi, apa yang bie tekankan kat sini adalah
berpandukan pembacaan, perkongsian bersama rakan,
dan pemerhatian situasi. Makanya,

Terjadilah entri

TIPS KURANGKAN BUDGET KAHWIN

Tips ini mungkin sangat berguna kepada kita semua
lebih-lebih lagi bagi segelintir pasangan yang mahu berkahwin
pada usia yang awal contohnya; seperti pelajar
yang rata-ratanya belum mempunyai pendapatan
dalam membiaya kos perkahwinan

mungkin tips kurangkan budget kahwin ini
sedikit sebanyak dapat membantu uols.!

wewitttttttttt

1. Tetapkan jumlah tetamu yang datang

Penetapan jumlah tetamu ini amat penting,
ini kerana, jumlah tetamu yang datang merupakan perancangan awal untuk kita
mengganggarkan jumlah dan kadar bayaran makanan yang mesti dan perlu disediakan
kepada para tetamu yang hadir.

Bila menetapkan jumlah tetamu contohnya ;
1000 orang. Anda hanya memerlukan 500 keping kad jemputan sahaja
untuk majlis perkahwinan anda, ini adalah kerana. Nisbah jemputan
adalah 1:2, bermaskud 1 kad jemputan mewakili 2 orang tetamu
yang akan hadir.

Jika uols nak jemput 1000 tetamu, dan buat 1000 kad jemputan
maka yang akan datang nanti dalam lingkungan 2000 orang.
Namun, dalam masa yang sama. Makanan hanya diperuntukan kepada
1000 jemputan sahaja. Memang gamatlah.! Tak cukup makanan.
Oleh itu. sila budget kadar jemputan yang hendak diundang
dengan bijak untuk memastikan kelancaran majlis uols nanti k?

2. Gotong Royong Vs. Katering

Bagi pasangan pengantin yang tinggal di desa/kampung/felda/felcra
tips kedua ini adalah bonus kepada anda. Bie difahamkan amalan
gotong-royong ni masih kuat diamalkan oleh penduduk kawasan
luar bandar berbanding dibandar yang rata-ratanya dah pun
gunakan khidmat katering untuk mana-mana majlis keraian

Tapi tak dinafikan, ada je rukun tetangga dikawasan bandar
yang masih ada amalan gotong royong. Japi kadar/jumlahnya
sangatlah sikit kan? Rata-rata semuanya ambil katering
yang sinonim dengan harga kepala.

Contohnya RM10 untuk 1 kepala.

Jika uols tinggal dikawasan luar bandar atau kawasan yang masih
mengamalkan gotong royong, sila prefer kepada gotong royong kerana
budget perkahwinan bagi persiapan yang menggunakan
khidmat gotong goyong adalah lebih menjimatkan
kerana, kita hanya keluarkan modal untuk membeli
bahan mentah/masakan sahaja.

3. Elakkan membuat majlis perkawinan pada cuti sekolah

Ngeeeee.. ini mainstream!
Time-cuti sekolah jugak berduyun orang buat wedding kan?
hehehehehe.. Maka, berduyun juga orang yang akan datang nanti
sebab apa? Sebab cuti sekolah. Tips ni, nampak macam
bersifat kedekut. (macam tak nak bagi orang datang je)
Tapi inilah suatu strategi penjimatan sebenar yang harus
diambil berat padahal ini adalah isu penting

Bila buat time tak cuti sekolah.
Nak jemput 500 tetamu jemputan je pun tak menjadi masalah
sebabnya, bagi yang berkeluarga jauh.
Sememangnya mereka tak dapat nak balik untuk
meraikan pengantin baru.

Apa objektif terpenting disini adalah
mengadakan walimah bagi tujuan menghebahkan.
Menurut syarak, dah lepas dah tu.
Alhamdulilah.

4. Tempah Fotografer/Bridal semasa promosi

Fotografer/Bridal menjadi isu hangat.
Harga pakej perkahwinan semakin lama. Semakin
melambung-labung mahalnya. Terkadang isu ini yang akan
mengganggu gugat perbelanjaan/budget perkahwinan mempelai

Jadi, bagi pasangan yang bijak. Dalam tempoh perancangan
perkahwinan. Adalah disarankan kepada meraka untuk
mencari pakej promosi atau memasuki sebarang peraduan
atau kontes untuk mendapatkan khidmat fotografer/bridal
dengan harga yang sangat berpatutan.

Atau lebih baik adalah dengan PERCUMA

Siapa yang tak mahu kan?

Sila pertimbangkan tips ini ya :)

5. Sewa Baju

Silalah sewa baju untuk perkahwinan anda.
Tidak dinafikan, baju custom made adalah yang terbaik kerana
mengikut citarasa dan potongan badan anda.
Tetapi, ada cas tersembunyi yang berada dibelakangnya tu
membuatkan budget perkahwinan anda TERBAKARRR

Hehehe.. maka, dengan menyewa.
ulos mungkin dapat berjimat banyak
dan menggunakan duit selebihnya bagi tujuan lain
yang lebih diperlukan.

Cak.! Cukup setakat 5 Tips yang Bie dapat kongsikan malam berbahagia
di Hari Malaysia ini. Tips-tips kurangkan budget kahwin ni
ada lagi banyak sebenarnya.
Insya'Allah. Kapan-kapan kita sambung lagi ye nak?

Feel free kepada Bride to Be dan Ex-Bride to be untuk berkongsi pengalaman
mengurangkan budget perkahwinan disini. Mungkin, kita boleh sama-sama
bertukar pendapat dan idea kepada semua.

Bye!

BEDTIME STORY


Hye.! Im New York Bestseller Book


Memperkenalkan buku yang sangat popular
dikalangan komuniti masyarakat kita masa kini.

Buku tulisan John Gray ini telah pun dialih bahasa
ke dalam bahasa melayu.

Sebagai promoter Penerbitan PTS yang tidak ditauliahkan
Cik Bie dengan ini mencadangkan semua B2B 
untuk membaca buku ini bagi mengenalpasti dengan lebih
dekat dan terperinci mengenai pasangan anda
secara segi saintifik dan psikologi

Dengan harga RM35 sahaja
anda memperoleh pelbagai ilmu yang menarik
dan bermanfaat untuk kehidupan bersama
pasangan masing-masing

pada masa kini hingga ke hayat yang akan datang
Insya'Allah

This is my "Bedtime Story Book"

PEACE

DIY LANGSIR 3 LAYER

Assalamualaikum w.b.t
Hari ni, Cik Bie nak kongsikan DIY Langsir 3 Layer
Idea ni datang tak semena-mena
lebih-lebih lagi, tingkap kat rumah sewa Cik Bie
memerlukan langsir.
So, jalan-jalan kat Jalan TAR,
Cik Bie pon singgah beli kain

Idea buat 3 layer datang lepas tengok
design contoh yang digantung-gantung dekat
Nagoya tu. Cik Bie pon apa lagi,
sambar je kain langsir yang patut (mengikut kaler kesukaan)
dan tak sabar-sabar nak jahit.
hehehehe


Ukuran normal bagi tingkap yang mempunyai 3 daun
adalah 4 meter.
2 meter kiri, 2 meter kanan

Hasil kepada 4 meter, Cik Bie pon beli 2 meter (Kain yang jarang tu)
dan 2 meter kain yang plain


Antara, bahan-bahan yang diperlukan semasa proses pemotonga
Kain jarang tu, kerat 2 jek k..
jadikan 1 meter - 1 meter


untuk kain plain, kerat/potong kepada 4 bahagian
1/2 meter - 1/2 meter - 1/2 meter - 1/2 meter
sebelum memotong, pastikan tanda dengan kapur
buat garis lurus
supaya senang dipotong nanti


Bagi yang dah hebat gunting lurus, buat dash- dash pon boleh
(kau budget dah hebat ke bie? Lalallala~~)
hahaha


Lepas tu, hujung-hujung bahagian yang dipotong tu.
Pergilah hantar jahit tepi ye..
Tahu kan? jahit tepi tu apa?
Tak tahu.. pergi terjum lombong.. haha


Lepas tu, mulalah menjahit seperti biasa


Dan dah siap pon.!
Tarraaaaa...


Sekian, Selamat mencuba.
hehehehe


Nota KakiTangan :
Jahitlah langsir bilik pengantin sendiri dengan menggunakan idea ini
semudah ABC kan?
Cuba, jangan tak cuba tau..

Bye, Love

BIE



WORDLESS WEDNESDAY


Kata-kata ini dipetik daripada
Tan Sri Prof Syed Muhammad Naquib al-Attas
dalam syarahan (Saturday Night Lecture) beliau di 
Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Jalan Semarak
pada 23 Mac 2013


MINI GIVEAWAY BY SFAEZAH

 Assalamualaikum w.b.t
Hola! hye..hyeee..
Saya telah di tag oleh Ifnir - Distance Doesn't Matter
untuk Kontes Mini Giveaway by Sfaezah

Alhamdulilah Cik Bie telah selamat menjadi follower #144
untuk Blog "Me, Him & Life"

Tema atau Terma untuk Giveaway ni adalah
berkongsi pengalaman manis
dalam percutian terbaik sepanjang
kehidupan kita semua diatas muka bumi ini

Walaupun Cik Bie ni jenis orang yang jarang berjalan-jalan
Tapi Cik Bie akan cuba sehabis baik untuk berikan serba sedikit
pengalaman Cik Bie dan keluarga semasa bercuti di

"JOJO RAKIT"
(Rumah Rakit)


Sila rujuk di sini untuk Terma dan Syarat Penyertaan

Sebermula perjalanan kami daripada rumah, menuju ke "Jojo Rakit"
yang terletak di Tanjung Buai, Kota Tinggi, Johor.

Perjalanan ke sana memakan masa lebih kurang 25 minit daripada 
Bandar Kota Tinggi.

Alhamdulilah, perjalanan untuk ke "Jojo Rakit" memang tidak ada 
sebarang masalah kerana papan tanda mereka ada dimana-mana
sebermula daripada traffic light di Bandar Kota Tinggi lagi.
Sememangnya benar-benar memudahkan pelancong yang
mahu datang ke sini.



Setelah sampai di Jeti, Bot Jojo Rakit telah bersedia mengambil penumpang yang datang.
Oh ya! jangan lupa terus berhubung dengan penyelia "Jojo Rakit" ya.
Sebab, mereka akan setia menghubungi kita dalam memastikan
Masa dan tempat untuk kita bertolak ke "Jojo Rakit"


Perjalanan menaiki bot hanya sekejap sahaja, lebih kurang 10minit,
Kami semua sampai di rumah rakit yang diidam-idamkan.
Sebuah rumah yang terbina diatas air laut
ditengah-tengah antara timur dan barat.
Dimana anda semua berpeluang melihat 
SUNSET & SUNRISE
(Salah satu kegilaan saya)

Pemandangan yang cantik dan fasiliti yang sangat memuaskan.



Budak yang terlampau eksited. Inilah dia.. kenalkan, nama dia BIE
hahahaha.



Feeling konon-konon pandai sangat memancing kannnn


Rupa bentuk bilik kami yang nyaman dan selesa,
Untuk bilik berhawa dingin, anda boleh pilih pakejnya.
Semestinya lebih mahal sedikit berbanding bilik ini.


Aktiviti wajib keluarga kami.
BBQ!!!!


Adik saya tangkap perasaan jiwangnya dengan melihat Sunset


Malam hari, kalian berpeluang membuat aktiviti bebas.
Boleh juga melihat dan memberi makan ikan ternakan dalam sangka
yang turut dibela di Rumah Rakit ini.


Lepas subuh, Cik Bie bangun semata-mata untuk SUNRISEEEEE
Subahanallah

Berikut adalah beberapa keping foto persekitaran "JOJO RAKIT"
ketika percutian kami diatas rumah rakit ini.




Matahari yang Sudah bangun dari lenanya

Sebarang maklumat lanjut mengenai 
Rumah Rakit ""Jojo Rakit"

Boleh ke;



jojorakit@yahoo.com

0137905485 / 0133996032 / 0137754656


(Maaf ya, ikut terma dan syarat, saya hanya dibenarkan meletakkan
sekeping sahaja gambar. Tapi, dah jadi habit kali. Bila buat entri, 
rasa tak puas kalau tak tepek gambar banyak-banyak)
Hahahha..
Layan jelah labu..

Untuk GA ini, saya tag

Nur Misnan - KongsiBersamaNora

NurShakira Abdul Halim - Lots of Love by Shakira

Qaqiqu - Qaqiqu507


Selamat ber"giveaway"

Like us on Facebook


Si gadis yang telah melangsungkan perkahwinannya di tanah tumpah darahnya JOHOR Darul Ta'zim