DIY : KAD JEMPUTAN DENGAN PUBLISHER

By BIE - 9:17:00 PTG | 91 Comments
Hye semua,
mungkin stage terakhir yang ditunggu dan dinantikan 
oleh semua B2B diluar sana
adalah
Peringkat terakhir dalam proses

DIY
kad jemputan perkahwinan.

Sebelum ini, Cik Bie ada kongsikan 
dengan semua 2 peringkat pembuatan
Kad Jemputan Perkahwinan

Sebermula daripada,

Peringkat 1


Peringkat 2

Tips membuat pilihan

tapi sebelum tu, Cik Bie nak perkenalkan tools
(Software) mudah yang akan kita gunakan
untuk membuat Kad Jemputan,

iaitu

Microsoft Publisher 2003
(click for download)

untuk publisher, Cik Bie gunakakan
Version 2003
Sebab bagi Cik Bie mudah digunakan

Jadi disini, Cik Bie nak semua download
Microsoft Publisher 2003
untuk

Peringkat 3

Pemilihan, jenis kad (bentuk)
yang hendak dibuat

Cara-cara,


Buka, dan pilih "Publication For Print"


Pilih "Invitation Card", dan dia akan keluar banyak jenis design template
yang menarik untuk digunakan, dan pilih salah satu daripadanya ya?


Selepas pilih, skrin ini akan keluar, dan


Klik pada Page Option, untuk pilih jenis (bentuk)
kad yang hendak u'ols gunakan

Contoh disitu,

Separuh daripada Kertas A4 (apabila dilipat)
1/4 daripada Kertas A4 (apabila dilipat)
Menegak/Mendatar

Jadi, bolehlah buat pilihan disitu

Selepas stage ini, barulah kita akan mulakan

DIY KAD JEMPUTAN PERKAHWINAN

secara keseluruhannya.

Secara basic, tutorial ini boleh digunakan kepada
sesiapa yang mahu menDIY Kad Jemputan sendiri

Cik Bie boleh ajar gunakan lain-lain tools (Software)
tapi, untuk lebih mudah, kita gunakan dulu basic tools
yang ada ya?

Sebab, hal menDIY ni adalah mengikut ke kreatifan
si pembuat, kadang kalanya, design pakai Microsoft word
pon dah cantik dan unik.
Serupa pakai Photoshop atau illustrator

Btw, selamat bermain-main dengan tools anda! :)

  • Share:

WHEEL PAPER IDEA

By BIE - 3:22:00 PTG | 21 Comments

Assalamualaikum w.b.t
Sedang Cik Bie berjalan-jalan di Sunway Pyramid
Cik Bie terjumpa gantungan-gantungan Wheel Paper ni 
disuatu kedai, nampak sangat comel dan menarik perhatian
setiap pengunjung yang lalu dan singgah dikedai ini

Bagi all B2B yang lazimnya sangat kreatif
dalam merancang hari bahagia
mungkin u'ols boleh gunakan idea ni
untuk apa-apa deko yang berkaitan dengannya
seperti contoh, sebagai

Backdrop
Hiasan DIY pelamin
Photobooth
Tirai
Props
dll

Untuk memperlajari cara-cara buat Wheel Paper ni,
Boleh rujuk disini,

Sebab dulu, Cik Bie dah ada come out dengan tutorial nyaa..

Good luck everyone!


Sharing IDEA with Love,

BIE

  • Share:

APAM POLKADOT STRAWBERRY GEBUS

By BIE - 11:36:00 PG | 31 Comments
  • Share:

PROMOSI PIGMENT INK PAD

By BIE - 10:22:00 PG | 21 Comments

Cak! Speciall offer Here.!!
Ready Stock untuk Ink Pad kini bermula
Sesiapa nak order, 
Boleh terus Inbox Cik Bie k?

Cara Pembelian

Boleh inbox Cik Bie kat sini ye


Sila anda boleh juga tinggalkan alamat emel kat sini
(tujuannya supaya senang Cik Bie nak hantar nombor akaun untuk 
u'ols buat pembayaran)

Selepas pembayaran dibuat,

Sila PM di inbox facebook "Blog Jalinan Cinta"
kat sini



gambar/printscreen/details bukti pembayaran
beserta maklumat lengkap;

Nama Penerima :
Kod Warna :
Alamat Penghantaran :
Nombor Telefon (untuk dihubungi) :



Merah


Oren


Kuning


Hijau


Pink


BiruGelap


HijauTerang


Ungu


BiruCerah

Silver

Gold

Promosi ini akan tamat pada 30 September ini
Siapa cepat dia dapat.!

Lepas daripada tarikh promosi ini
Harga untuk 1 ink pad ini,
berharga normal price
RM19.90
(Free Shipping)

Cepat!! Sementara Stok murah ni masih ada.!!



  • Share:

BISKUT KEPALA KUCING

By BIE - 6:04:00 PTG | 41 Comments

Edisi terlampau rajin
Sebenarnya, niat dihati nak buat Biskut Lidah Kucing
At last, disebabkan tak jumpa loyang biskut tu
Cik Bie pergi beli loyang bentuk kepala kucing
Akhirnya, jadilah Biskut Kepala Kucing

Resepinya, sama macam Biskut Lidah Kucing
yang bezanya cuma bentuk jer.
hehehehe

Jom layan gambar
sekitar aktiviti Cik Bie membuat Biskut Kepala Kucing
hahahahaha

Zassss~~










1 Kepala dah hilang, sebab adik Cik Bie
dah sambar dulu lepas keluar daripada Oven

Untuk resepi lengkap, sila klik ke pautan dibawah!
  • Share:

WORDLESS WEDNESDAY

By BIE - 5:28:00 PTG | 21 Comments


  • Share:

TIPS : KURANGKAN BUDGET KAHWIN

By BIE - 6:43:00 PG | 81 Comments
  • Share:

BEDTIME STORY

By BIE - 5:44:00 PG | 01 Comments

Hye.! Im New York Bestseller Book


Memperkenalkan buku yang sangat popular
dikalangan komuniti masyarakat kita masa kini.

Buku tulisan John Gray ini telah pun dialih bahasa
ke dalam bahasa melayu.

Sebagai promoter Penerbitan PTS yang tidak ditauliahkan
Cik Bie dengan ini mencadangkan semua B2B 
untuk membaca buku ini bagi mengenalpasti dengan lebih
dekat dan terperinci mengenai pasangan anda
secara segi saintifik dan psikologi

Dengan harga RM35 sahaja
anda memperoleh pelbagai ilmu yang menarik
dan bermanfaat untuk kehidupan bersama
pasangan masing-masing

pada masa kini hingga ke hayat yang akan datang
Insya'Allah

This is my "Bedtime Story Book"

PEACE

  • Share:

DIY LANGSIR 3 LAYER

By BIE - 4:44:00 PTG | 141 Comments
Assalamualaikum w.b.t
Hari ni, Cik Bie nak kongsikan DIY Langsir 3 Layer
Idea ni datang tak semena-mena
lebih-lebih lagi, tingkap kat rumah sewa Cik Bie
memerlukan langsir.
So, jalan-jalan kat Jalan TAR,
Cik Bie pon singgah beli kain

Idea buat 3 layer datang lepas tengok
design contoh yang digantung-gantung dekat
Nagoya tu. Cik Bie pon apa lagi,
sambar je kain langsir yang patut (mengikut kaler kesukaan)
dan tak sabar-sabar nak jahit.
hehehehe


Ukuran normal bagi tingkap yang mempunyai 3 daun
adalah 4 meter.
2 meter kiri, 2 meter kanan

Hasil kepada 4 meter, Cik Bie pon beli 2 meter (Kain yang jarang tu)
dan 2 meter kain yang plain


Antara, bahan-bahan yang diperlukan semasa proses pemotonga
Kain jarang tu, kerat 2 jek k..
jadikan 1 meter - 1 meter


untuk kain plain, kerat/potong kepada 4 bahagian
1/2 meter - 1/2 meter - 1/2 meter - 1/2 meter
sebelum memotong, pastikan tanda dengan kapur
buat garis lurus
supaya senang dipotong nanti


Bagi yang dah hebat gunting lurus, buat dash- dash pon boleh
(kau budget dah hebat ke bie? Lalallala~~)
hahaha


Lepas tu, hujung-hujung bahagian yang dipotong tu.
Pergilah hantar jahit tepi ye..
Tahu kan? jahit tepi tu apa?
Tak tahu.. pergi terjum lombong.. haha


Lepas tu, mulalah menjahit seperti biasa


Dan dah siap pon.!
Tarraaaaa...


Sekian, Selamat mencuba.
hehehehe


Nota KakiTangan :
Jahitlah langsir bilik pengantin sendiri dengan menggunakan idea ini
semudah ABC kan?
Cuba, jangan tak cuba tau..

Bye, Love

BIE



  • Share:

WORDLESS WEDNESDAY

By BIE - 4:21:00 PTG | 01 Comments

Kata-kata ini dipetik daripada
Tan Sri Prof Syed Muhammad Naquib al-Attas
dalam syarahan (Saturday Night Lecture) beliau di 
Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Jalan Semarak
pada 23 Mac 2013


  • Share:

MINI GIVEAWAY BY SFAEZAH

By BIE - 5:55:00 PG | 111 Comments
  • Share: