DIY CENTERPIECE

By BIE - 07:05:00 | 61 Comments
Assalamualaikum,
DIY centerpiece pada majlis perkahwinan Bie yang lepas,
ada sedikit terkilan sebab tak ambil gambar keseluruhan
untuk centerpiece tersebut. Ada gambar daripada photographer
tapi gambar tersebut adalah centerpiece yang sudah tidak
cukup sifatnya. Hahahaha..



Ok! redhakan jelah ya.

Diketika ini, memang tak menang tangan dibuatnya, 
Almaklum sebab Bie ni anak sulung perempuan tunggal
daripada 2 orang adik beradik. Adik pula lelaki, 
memanglah tak ada siapa yang tolong.

Alhamdulilah, Bie ada kawan-kawan yang comel dan sporting
selalu.. datang sehari sebelum untuk menghulurkan bantuan mereka.

Yeay!

Untuk centerpiece, perancangan awal Bie memang rancang untuk buat 2 jenis
satu untuk khemah tetamu, satu lagi khemah tetamu daripada pihak lelaki

Disebabkan pihak lelaki tak berapa ramai, Bie cuma buat dalam
6 meja sahaja. 1 meja bulat tu boleh muat lebih kurang 
6-7 orang.




Banyak meja untuk tetamu. Masa tu Bie cuma buat 15 Tag sahaja.
rupa-rupanya ada meja yang tak dapat centerpiece. 
Makanya, harap maaflah ye. Mana meja yang dapat saja diletakkan
centerpiece berkenaan. Hehehe..

Zaazz.. sedikit gambar yang sempat dirakamkan.



Bie buat simple je. Ada nombor, nama kami, tarikh dan hari,
serta diprint atas kertas A4 biasa sahaja serta dilaminate
setiap daripada satunya.


Begitu juga untuk tag pada centerpiece di meja makan pihak lelaki

Sekian sahaja review mengenai Centrepiece
Majlis Perkahwinan Bie yang biasa-biasa je ni
Hehehe..

Bye! :)


  • Share:

TANJAK LANG NYONGSONG ANGIN

By BIE - 05:29:00 | 21 Comments
Tanjak yang dipakai En.Z pada majlis persandingan
dan majlis bertandang adalah sama.

Hahaha.. tempah 1 je, tapi jimat dan boleh digunakan
untuk kedua-dua majlis terus. Memang itulah tujuan kami
menempah tanjak yang bernama "Lang Nyongsong Angin" ni




Tak sangka, masa majlis. Ramai dok tengok je tanjak ni.
dan ramai juga yang menegurnya
Sebab pelik dan tak sama dengan kebanyakkan tanjak yang ada
dijual dipasaran dan tanjak sewa daripada mana-mana Bridal.



Tanjak memang memainkan peranan dalam penggayaan seorang lelaki
Kata si pembuat tanjak, jika seorang lelaki mengenakan tanjak
yang sesuai dengan dirinya. Mereka akan lebih kelihatan
segak, hebat, kacak dan dalam erti kata lain terserlah kejantanannya
Wallahualam.



Bie tempah tanjak ni dengan seorang pesilat (Khairul) yang kini aktif dalam
pembuatan tanjak di Malaysia. Untuk lebih maklum, dia juga adalah
pembuat tanjak untuk sebilangan artis seperti Monoloque, Latif urgiba
dan banyak lagi



Sesiapa berhajat nak menempah,
Bolehlah hubungi En.Khairul ni.
Dia ni sangatlah peramah.
Tapi, syarat dia yang perlu dipenuhi adalah
dia cuma buat tanjak ikut ukuran kepala sipemakai je
No free size and adjustable ye.

Katanya melanggar etika pembuatan tanjak.
Hehehe

Facebook : Kronikel Tanjak
Blog : Kronikel Tanjak



Sekian 

 Bie
  • Share:
Bie

MENEMUI AKU DALAM DIRIMU

By BIE - 18:38:00 | 41 Comments
Salam hari Khamis,
Nak feeling berjiwang sedikit pagi ni.
Boleh tak?



MENEMUI AKU DALAM DIRIMU


Perjalanan menemui Aku dalam dirimu

Adalah suatu perjalanan yang melelahkan sayang

Berpuluh kali tersesat ke hutan,

Beribu kali tersalah jalan,

Beratus kali melahu ke hujung,

Beratus kali juga berpatah pulang ke pangkal,


Mengemudi perahu kecilku ke seberang,

Menemukan aku dengan orang-orang yang salah,

Tapi aku tak pernah lelah,

Pantang menyerah atau mengalah,

Kerana pencarianku ini tak pernah goyah.


Aku salah menafsir masa,

Benar-benar, masa mengajar erti merasa,

Pengalaman-pengalaman ceria dan duka,

Namun, pertemuan aku dalam dirimu

Benar-benar mencambah hilai dan tawa.


Kerana aku ada dalam dirimu

Selalu dekat denganku, selalu ada dalam hatimu.


Universiti Teknologi MARA, 

Shah Alam, Selangor.

  • Share:

AMIRAH'S WEDDING DAY

By BIE - 05:11:00 | 31 Comments
Minggu lepas, cuti-cuti Malaysia sangat I'ols
Sebab cuti daripada bekerja selama seminggu
untuk menghadiri/bergotong royong
untuk majlis perkahwinan adik ipar Bie
di Kelantan
(Majlis Perkahwinan dan Majlis Sambut Menantu)

Untuk majlis ni, tak dapat banyak yang Bie
boleh tolong. Cuma tolong meringankan sedikit
kerja beliau dengan sukarela buatkan
semua hantaran, bunga tangan dan 
deko meja Candy Buffet.

Berikut adalah seputar majlis berlangsung,
Info details mengenai setiap kerja-kerja DiY
seperti biasa, Bie akan ceritakan dalam entri-entri khas
yang akan datang. Insyaallah!

 

Dihari pernikahan 28/11/2014


Hik! Kami berdua pun nak tumpang sekaki naik atas pelamin yang comel ni







Selamat Pengantin Baru
buat

Nur Amirah Sukarno dan 
Suami Nik Muhaini Mohd Nafi

Semoga gerbang rumah tangga yang terbina
kekal utuh dan bahagia buat selamanya
Amin, Insyaallah

  • Share:

BRIDAL PILIHAN ZN

By BIE - 22:12:00 | 41 Comments
Zzzzzzz.. rasa nak tidur je seharian ni kat office
padahal kerja melambak-lambak, Assignment pun tengah tunggu 
gilirannya untuk disusahkan. Arghhhh.. kemalasan melampau-lampau
sampai nak gosok baju, masak, pakai tudung, nak makan pun malas
sangat keterlaluan kan? Haihhhhhhh..

Oleh demikian, sambil-sambil tu. Marilah kita update blog!
huuuuuuuuu..

Masa merancang majlis perkahwinan, sangat takut dan ngeri bila
bermain dengan duit. Siapa setuju?

Sebabnya, kalau kita tak berhati-hati duit akan terbang melayang
dengan banyaknya tanpa kita sedari. Bila nak sedar duit banyak hilang?
Semestinya selepas majlis perkahwinan berlangsung. Barulah kita
sedar, Ya Allah, banyaknya duit kita habis disana sini. 

Masa nak berkahwin, tiap kali telefon. Ibu mesti nasihat pada Bie
urus perbelanjaan kahwin dengan bijak. Jangan sesekali lepas kahwin
menanggung hutang. 

Bak kata ustaz Don dalam radio Suria.fm
"Orang nak kahwin sebab nak kaya, jangan kita kahwin sebab nak Kayap"

Nauzubillahiminzalik. 

Moga dijauhkan dalam kalangan kita. 
Biarlah hidup bersederhana, tapi hidup bahagia dan bebas daripada
belenggu hutang.Amin, Insyaallah..

Masa Bie ambil keputusan untuk hire Mak Andam a.k.a Bridal
Bie sangatlah cuak dan berasa stress. Sebabnya? Bie book masa tu
lagi 4 bulan nak berkahwin.Banyak bridal memberi maklum balas
bahawa pakej mereka dah fully book kerana tarikh Bie kahwin tu, 
tarikh hot selling. Almaklum masa cuti sekolah.

Bab harga, macam-macam harga masuk dan tak masuk akal yang Bie 
dapat masa mintak quotation harga (semuanya dilakukan secara
online/FB Chat sebab memang tak sempat nak balik kampung
untuk ke butik bridal untuk survey satu persatu)

Tambahan lagi, Bridal di Kota Tinggi sangatlah terhad. Akhirnya Bie memilih
Miza Collection setelah mendapat feedback yang bagus daripada
beberapa kawan Bie yang telah berkahwin. Mujur tinggal lagi 1 slot terakhir
dan cepat-cepat Bie minta ibu pergi booking dengan
meletakkan RM100 sahaja sebagai syarat untuk book tarikh perkahwinan
Bridal ni memang dah lamabertapak di Kota Tinggi.
Terletak berhampiran dengan Kedai Perabot Soon Huat, Kota Tinggi.

Demi mengikut budget perkahwinan yang telah ditetapkan untuk Bridal.
Bie cuma mahu pakai beberapa sahaja khidmat daripada bridal,
antaranya ialah;

Pelamin 3 panel (sebab tak reti nak DIY pelamin. Hahahah
Sebab tu Bie sangat salute dengan B2B yang pandai
DIY pelamin mereka. Thorbaik!)

Gambaran awal pelamin 3 panel yang dipilih

Tapi disebabkan Bie buat pelamin ni dalam rumah,
Makanya, tak dapat nak tangkap full view (ok, kesilapanku)


Servis Make up 3 kali (Nikah, Malam Berinai, Sanding)
Sebab haruslah tak reti nak make-up diri sendiri
Setakat pakai bedak, gincu, blusher dan eyeliner tu retilah

Solekan Nikah
Hiasan Meja makan berdamai - Pakej ni ada banyak jenis dah harga
yang telah ditetapkan. Bie pilih yang paling simple dan haruslah 
yang paling murah. Ahaks..


Pintu gerbang - Yang ni, Bie tak request pon. Tapi katanya dah
bundle up terus.

Aksesori yang perlu (Payung, Bekas Merenjis, Kipas, Crown, Rantai, Dll)

Semua barang-barang diatas dikira macam Ala Carte (macam KFC pula)
sebabnya Bie pilih asing-asing dan tak pilih pakej macam yang
selalunya bridal dah tetapkan. 

Kebanyakkan bridal yang lain selalu beritahu. Jika berkehendak begitu,
selalunya cas yang dikenakan akan jauh lebih tinggi berbanding
harga pakej sebenar mereka.

Tapi hakikatnya, kesemua barang yang Bie nak itu hanyalah menelan kos
RM1700 sahaja (termasuk kos upah dan pengangkutan). 
Bagi Bie, itu adalah bayaran yang berpatutan sebabnya, Bie pun
tak sewa baju mereka, sebab nak guna baju sendiri 
Jika termasuk pelbagai baju, dan lain-lain hiasan yang mewah. 
Maksimum harga quotation yang Bie pernah dapat
adalah antara RM5K - RM15K. Sobss.. awatlah mahal sangat?

Serasanya, ada tempat lain ada yang jauh lagi murah kalau kita rajin
mensurvey kan? Insyaallah. Kini, giliran B2B lain pula membuat
kerja-kerja macam ni. Hehehe..


Seminggu sebelum perkahwinan, Bie diuji dengan situasi yang mencuakkan
apabila berlakunya kejadian kebakaran di Kedai Perabot Soon Huat
yang betul-betul bersebelahan dengan Butik Miza Collection di Kota Tinggi

Masa tu, kawan-kawan share gambar-gambar daripada Whatsapp.
Terkejut sangat sambil berdoa, semuanya selamat.
Alhamdulilah, Butik tersebut tidak mengalami apa-apa kemusnahan
selain daripada sedikit kebakaran pada signboardnya.

Review mengenai Miza Collection
1. Mudah Berbincang secara online, Whatsapp, dan Telefon
2. Memberi Servis terbaik, pasang pelamin dan lain-lain
3. Datang ke lokasi majlis pada waktu sepatutnya
4. Saya sukakan make-up nikah (jurusolek lain), 
tiba-tiba jurusolek lain pula yang datang untuk 
make-up majlis berinai dan resepsi. Sedikit terkilan.
5. Test Make-up di Butik yang murah - Hanya RM50

Kesimpulannya, alhamdulilah Bie dan Suami berpuas hati dengan
servis mereka untuk majlis bahagia kami dan pelamin juga dibuka
2 hari selepas majlis perkahwinan. Maka, adalah masa nak 
posing-posing lepas majlis tu. Buka hadiah dihadapan tu sehingga
majlis benar-benar selesai.

Recommended bagi B2B Kota Tinggi & Johor!

  • Share:

UPACARA MANDI BUNGA

By BIE - 20:22:00 | 81 Comments
Upacara Mandi Bunga
atau mungkin dipanggil Mandi serapat Bunga
Kenapa upacara mandi Bunga dimajlis Bie
dipanggil dengan nama panggilan sedemikian rupa?

Sebenarnya, Bie pon clueless juga.
Apa itu serapat bunga?
Daku cuma mem"follow" adat tinggalan nenek moyang saja


Almaklum, Bie memang berasal daripada keturunan Johor-Riau
yang berdarah keturunan Jawa (sebelah Nenek).Nama nenek pon
dah cukup membuktikan bahawa kami ada darah Jawa

Marseh Binti Wongso Dowiriyo 

Makanya, adat yang dah lama ditinggalkan ini. 
Kami sekeluarga kembalikan semula dalam
kalangan keluarga moden kami hari ini.


Alhamdulilah, majlis mandi serapat bunga ini telah berjaya
diaadakan bersama-sama saudara-mara dan kawan-kawan perempuan sahaja.


Serapat adalah sejenis akar kayu. Akar apa? Bie pun kurang pasti
adalah menjadi kebiasaannya, air akar kayu hendaklah dicampur dengan
7 atau 9 jenis warna bunga dan bahan-bahan lain seperti yang
dinyatakan dibawah.

Disebabkan kami ini keturunan jawa yang kelapisan yang ke-??
Makanya, Akar serapat tidak dapat diadakan. Yang ada cuma air mawar
dan dicampurkan dengan 7 jenis warna bunga-bungaan dan bahan-bahan 
lain yang mudah didapati sahaja yang ada.


Campuran Air Mandi Serapat Bunga
Air, 
hendaklah diembunkan a.k.a air yang terdedah pada embun
atau air perigi.
Air Mawar
(Boleh dibeli dikedai-kedai)
7 jenis warna bunga-bungaan
Perahan Limau Nipis/Limau purut

Bahan Tambahan
Gayung tempurung kelapa
Sabut Kelapa
Kain Batik
Tuala
Tempayan


Kami guna tempayan naga yang antik, tinggalan moyang dulu
diambil khas oleh ibu daripada kampung kami di Johor Lama.
Lepas majlis, tempayang itu dipulangkan semula ke tempat asalnya.
Mengikut sejarah, Tempayan selalu digunakan untuk menampung air
hujan yang turun dari cucuran atap rumah. Kemudian, digunakan
untuk mencuci kaki setiap kali sebelum berniat memasuki rumah.
Wallahualam.


Kepercayaannya orang zaman dahulu mengenai mandi bunga adalah
untuk menaikkan seri wajah bagi orang perempuan terutamanya.
Lebih-lebih lagi bagi mempelai dan pengantin perempuan yang
bakal mendirikan rumah tangga. Sebab tu upacara ini dibuat 5jam
sebelum majlis pernikahan Bie berlangsung.

Itu adalah kepercayaan. Apa yang pasti, mengikut teori sains
mandi bunga mempunyai aura dan getaran pada setiap warnanya
dan kemudian berfungsi untuk merangsangkan emosi, deria atau 
antena kulit melalui reseptor bulu roma jika di buat 
secara berperaturan. Ia amat berkesan dalam menangani pelbagai 
keadaan keletihan, stress dan Kelesuan yang berlaku kepada kita.
Sehingga dapat merubah mood dan memberikan ketenangan.


Contohnya seperti, tradisi atau petua penggunaan nila yang 
disapukan pada kulit luar leher amat efektif sebagai 
penawar yang paling tepat untuk kelemahan warna indigo 
atau kebiru-biruan di bahagian tersebut (kelenjar tiroid) 
yang menjadi pengawal sistem imuniti tubuh seseorang daripada 
serangan virus. Wallahua’lam.

Sekitar Upacara Mandi Serapat Bunga.









P/s : Daripada mempercayai kepercayaan karut marut mengenai 
mandi bunga, Bie hanya berpegang kepada logik dalam
teori sains mengenai aura dan kehebatan warna
dalam memperngaruhi semangat dan emosi kita.
Oleh demikian, keluarga kami membuat keputusan
mengadakan upacara ini disamping bergembira
bersama sanak-saudara dan sahabat handai.

Bye!

  • Share:

LANGKAWI WITH ♥

By BIE - 01:00:00 | 151 Comments
Hujung minggu "Ahad" sahaja yang Bie ada
untuk bermalas-malasan dirumah
setelah menghadapi 3 presentation bagi ketiga-tiga 
kelas yang Bie hadiri. Fuh!

Makanya, lepas buat breakfast, makan,
kemas-kemas rumah pagi ni, Kita buatlah blog walking
Singgah sat dekat Blog Abg Nara aka Beautifulnara
nampak pulak entri ini, tentang Mawar dan Fizo di Langkawi
Zuuuuuuuuppppp

Terus terkenang saat Bie dan Z pergi ke Langkawi
pada hujung bulan 10 baru-baru ini.


Huuu.. Kami pergi 3 hari 2 malam.
Asalnya tiket dibeli untuk percutian 5 hari 4 malam
Tapi, masing-masing sibuk dengan urusan masing-masing
apatah lagi, Tarikh Deepavali tahun ini ditukar daripada
23/10/2014 ke 22/10/2014


Daripada ambil banyak sangat cuti,
terpaksa beli tiket lain untuk pergi ke Langkawi nu.
akhirnya beli juga tiket baru bertarikh 25/10/2014
dan pulag pada 27/10/2014
Pstt.. sebenarnya ada tersalah beli tiket Malindo
Terrrr beli tarikh 24/10/2014
takut nak beritahu En.Z, lama-lama terberitahu juga
Huh! membazir 2 tiket akhirnya.



Makan disini dulu, sebelum berlepas. Tak sangka kedai 
ni ada Akronim macam nama kami berdua. "NZ" ahaks! 


Yang setia menolak troli dipagi hari. Luggage yang besar tu,
Bie punya sorang ye. Selalu travel suka bawa backpack je
Tapi masa ni, memang surrender. Tak larat 
nak pikul masuk dan keluar daripada airport nanti.
Alang-alang nak memborong coklat.
mari bawak beg besar sikit. Naik Malindo ada free 15Kg kan
Gunakan sebaik mungkin dong!



Spot seat kegemaran kami berdua tiap kali berkelana!
Semestinya kat sayap. Entah kenapa tah! :D

Antara tempat yang sempat dikunjungi:
Oriental Village
Langkawi SkyCab
Tasik Dayang Bunting
Eagle Feeding
Pulau Beras Basah
Telaga Tujuh
Makam Mahsuri
Idaman Suri
Kedai Haji Ismail Group
Pantai Cenang
Dataran Lang


Aktiviti wajib buat;
Makan Ikan Bakar & Seafood
Island Hopping
Melihat Sunset dan Sunrise
Main Pasir
Makan Aiskrim tepi pantai
Mandi di Pantai
Berjalan menyusuri pantai
Candle light dinner
Beli Coklat




Ada beberapa tempat dan perkara yang tak sempat dibuat
atas batasan waktu dan kekangan keadaan.

Sobs! nak snorkelingggg & main banana boat loh!

Sebabnya masa ni, Bie dah pun berbadan dua (5 bulan)
masa nak pergi ni pun 2-2 parents pun risau
tapi, tau-tau jelah anak dia ni gambel je


Masa island hopping tu ada juga rasa seram
sebab naik bot yang laju dan rasa terhentak-hentak
bila bot tu langgar ombak. Apa yang boleh dibuat
hanya mampu berdoa dan jaga diri sendiri.
InsyaAllah, baby Mama kuat! hehe

Konon-konon nak surprise tentang pregnancy pada kawan-kawan
Tapi, terkantoi perut tatkala gambar diambil instagram
di Idaman Suri. Hehehhe. Bila 2-3 bulan
perut tak nampak lagi. Bila dah 5 bulan,
tak boleh nak sorok dah. Terasa segan pula.


Segan kenapa?
Sebab orang selalu akan cakap macam ni
bila tahu kita preggy pada awal perkahwinan
"Kau bunting pelamin! Pantas.."
Teruslah tersipu malu Bie dibuatnya.


Apa pun alhamdulilah dengan amanah dan rezeki daripada Allah S.W.T ini
Mohon rakan-rakan dapat doakan Bie dan Baby sentiasa sihat
dan dipermudahkan proses kelahiran nanti.
Terima kasih untuk doa semua.
Sayang u'ols sangat-sangat! muuuahhh

P/S : Review pasal wedding pun tak habis lagi kan?
Tetiba dah nak masuk review tentang pregnancy. Hiks!
Deng!



  • Share: