Press

No matter where you are and what you look like. Create your own style.Let it be unique for yourself and yet identifiable for others.
The creation begins deep by yourself. Be inspired in my world and give your life an extra boost. So show yourself more and just be you ♥

CHINESE NEW YEAR'S STORY

by - 15:47:00


Hye all, lama dah tak tulis entri
Di sebabkan kita skarang ni menghitung hari nak bercuti
untuk menyambut Chinese New Year (CNY).
Cik Bie pon nak cerita sikit tentang CNY ni.

Biasanya, bila ada perayaan, tak kira CNY, Krismas atau Hari Raya
Mesti opis Cik Bie buat makan-makan
Bila bab makan, memang happy tak ingat. Sebab boleh 
makan sedap dengan banyaknya.


Muka bos-bos kami, wewit.!

Tapi, tak sedar diri. Diri sendiri ada gastrik dan masalah ulu hati
tak boleh makan lambat sikit, tak boleh makan banyak sangat
tak boleh tak makan langsung.

Ni lah derita orang ada penyakit ni
Tapi bila time puasa, tak pulak kena.
Mungkin sebab sahur dengan teratur.
Kuasa Allah yang meletakkan syarat memang cantik kan?


Muka ceria lepas makan, mana Cik Bie?
Nuuuu. yang kanan sekali yek.
Muka happy je masa makan.


Tapi, lazimnya bila dah lepas makan-makan
tak sampai 10 minit perut mula meragam
muka pon herot/kerepot semacam macam 
gambar kat atas ni.
Adeh!
 

Makan malam tu berlangsung meriah

Tapi sebelum penutup tu,
Terpaksa singgah 7eleven untuk beli Gaviscon 
dan melegakan perut yang terbakar
dengan asid yang jahat

Tu je jalan penyelesaiannya.

Kalau tak, memang confirm tak boleh nak tidur.

Bila makan sepaket, dah rasa lega dah

Nak tahu tak punca macamana kita boleh dapat pedih ulu hati
atau rasa senak perut?

Pedih ulu hati dan senak boleh disebabkan oleh:

Cara makan

    Makan makanan terlalu banyak
    Makan tidak teratur
    Makan terlalu cepat
    Makan sebelum tidur

Jenis-jenis Makanan dimakan


    Makanan berlemak
    Makanan seperti coklat dan pudina
    Makanan pedas
    Bawang dan tomato

Jenis Minuman yang diminum

    Minuman berkafein dan alkohol
    Minuman yang sangat panas
    jus limau juga mungkin pencetus

Lain-lain penyebab

    Ubat-ubatan tertentu
    Berat badan berlebihan
    Memakai pakaian ketat boleh memberikan tekanan kepada perut anda
    Merokok boleh menggalakkan pengeluaran asid

Berikut adalah punca yang dapat Bie kongsikan,
ini pun antara fakta yang bie dapat daripada
laman web gaviscon, untuk mengetahui lebih lanjut
mengenai simptom, dan cara mengatasi masalah ni.
U'ols boleh pergi sendiri ke sini ya

www.gaviscon.com.my 

untuk maklumat lanjut.

Tapi secara total, Gavisconlah penyelamat terpantas
Cik Bie dalam menangani masalah ni



Thank you Gaviscon!


and Happy Chinese New Year for eveyone
andddddd... Happy Holiday!



Bagaimana Gaviscon bertindak dalam tubuh kita
Sila mainkan video ini ya

Bye All, Miss you

You May Also Like

2 ulasan

  1. cik bie makin comel....bestnyer company suka wat makan2....le eratkan silaturrahim...

    ReplyDelete
  2. Cik mahhh.. mummy preggy yang comel.. miss you yang! hehehe.. Cik bie comel sebab cembam.. wuwuwuwuw...

    Company ni memang suka wat makan2.. ni cerita tahun lepas ni. throwback balik! hehe :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx