BUSANA PERTUNANGAN

By BIE - 12:23:00 PG


Cak! Adei, ada pula dok mesej CikBie disuruhnya daku
update cerita tentang baju pertunangan cepat-cepat sikit
Katanya dah tak sabar nak tahu macamana rupa bentu sebenar
baju tu. hehehehe..


Kalau nak tahu, baju ini bukanlah dibeli dimana-mana
butik, mahupun kedai, mahupun toko pakaian. (kedai = toko)
Baju ini direka sendiri oleh CikBie dengan mengambil 
beberapa inspirasi daripada pereka pakaian yang lain.
Aku ni, semua benda pon nk jadi. Huh... pening dengan 
diri sendiri. hahahaha..

Baju ni CikBie lukis, (maaf, gambar sketches entah mana.
nanti CikBie cari kat rumah Johor. Ia berada dalam buku
persiapan perkahwinan kalau x silap). Idea ini CikBie
salurkan kepada My Ibu yang sememangnya seorang tukang jahit.

Dengan mengambil elemen baju fish tail yang dijual dipasaran
dan elemen kekanakkan dengan fesyen ropol dan renda.
CikBie kembangkan elemen ni dengan potongan kurung moden.
Baju kegemaran Cik Bie. 

Detailing pun CikBie jahit sendiri, ambil masa dalam 1 bulan
untuk siapkan dan 1 hari suntuk untuk tampal manik kilat tu.

Daku memang bz tahap dewa masa ni, dengan kerja dan kelas
setiap hujung minggu. Hanya Allah je yan faham hati 
dan perasaanku dikala itu..ceeewwaaah.. ayat nk berbunga pulak










Alhamdulilah, siap juga baju ni. Almaklumlah, badan masa ni
naik secara mendadak. nampak macam sarung cempedak pon ada kan.
Huhuhu.. sobs.. Ada juga blogger yang sedar CikBie 
btambah berat badan masa engage ni. 58-56kg tau tak!

Redha dan pasrah habis masa ni, cincin dibeli pon tersarung
dijari manis. Tapi sekarang duduknya di jari hantu. Yey!
berjaya kuruskan badan dalam masa 3 bulan. Nanti Cik Bie
share caranya. Meski dalam keadaan kusut dan masai.
Daku berusaha keras nak kurus. Alhamdulilah, masa wedding
bulan 5 lepas. CikBie dah kurus dengan berat 52kg

Zazzz.. cara CikBie buat detailing beading pada baju
pertunangan ini. Maaf kalau comot momot. Sebab daku bukanlah
seorang pereka fesyen profesional. Pereka fesyen jadi-jadian je
ahahahaha.. Layankan je ye..





Kepada sesiapa nak sewa baju ni, CikBie sewakan dengan harga RM50 
sahaja untuk seminggu. Berminat tak? hehehehe
boleh hubungi CikBie di blog.jalinan.cinta@gmail.com

Sekian Terima kasih :)

Kasut pon DIY juga. Tunggu next entri DIY kasut. hehehe



  • Share:

You Might Also Like

11 ulasan

  1. Rajinnye dan kreatif. Kagum. Baju cik bie pun sgt cantik. Good job.

    BalasPadam
  2. rajin & Gigih nye Cik Bie..

    Tahniah! =D

    BalasPadam
  3. @Yan Alhamdulilah, terima kasih Yan, CikBie memang suka benda-benda DIY ni. hehehe.. memang dah jadi hobi demi memuaskan hati sendiri. hehe

    BalasPadam
  4. @Rina Ellisa Alhamdulilah, mungkin berkat pertolongan dan sokongan en.tunang ketika ni. Skarang dah pun jadi suami :)

    BalasPadam
  5. cantik nya baju cik bie..congrats on ur engagement..jemput sggh blog =)

    BalasPadam
  6. mmg bie kreatif sngt...cantiknyer lah..alamak..terinspirasilah...ni nk try wat jugalah..hahaha..klau ada masa...serius bie..le amik temphan ni..mmg sngt CANTIK!!!!

    BalasPadam
  7. samelah kte!sume bnda nk jadi! bahaha. anyway, cantik sgt ur dress :) serius

    BalasPadam
  8. serius kagum dengan cik bie... sgt2 superb. baju cmm tempah dengan tailor yang pro taw..

    ina dulu simple habis. (last minute) hehehehe... cantik sgt2 cik bie..

    BalasPadam
  9. gigih betul.. tabik spring!

    cantik.. :)

    BalasPadam
  10. wow... sgt cantik rajin n kreatif... akak suka sgt baju tu... buka tuk tempahan tak...hihi

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx