KEDAI RUNCIT DALAM RUMAH

By BIE - 2:08:00 PG

Assalamualaikum w.b.t, sedar tak seadr, kita dah berada dipenghujung 2015. Pelbagai cerita suka, duka yang telah dilalui sepanjang tahun ini. Mungkin, nanti Bie nak recap balik kot kronologi tahun 2015 ni. In sya Allah. 



Gambar-gambar dibawah adalah beberapa inisiatif Bie dan Suami mengubah cara kami berbelaja. Sebenarnya kami dah mula buat macam ni sejak bulan 7 tahun ini. Tapi, belum betul-betul bersungguh. Sedikit demi sedikit kami tingkatkan semula kesungguhan kami merealisasikan impian untuk mempunyai kedai runcit dirumah. Hahaha. Lucu kan?











Bie sendiri, sejak dah stock up barang keperluan dapur dan rumah ni. Selalu main jual-jual dengan Z.

Bie : Nak beli apa encik?
Z    : Saya nak 1 tin susu pekat manis
Bie : Nah, RM5 saja encik!
Z    : Mahalnyaaaaaaa..

Hahaha.. Dengan inisiatif ini, kami mudah untuk semak barang apa yang ada dan apa yang tak ada. Jadi, lebih mudah nak membeli dan stock up barang. Kebanyakkan barang, kami akan beli secara borong di pasaraya pilihan kami seperti;

Pasaraya NSK
Segi Fresh

Bos kecik Mama Papa


Memang awalnya mahal, sebab kena beli banyak. Tapi, bila tolak darab semuanya. Kami dapat berjimat banyak. Sebab kebanyakkan barang yang akan kami beli setiap bulan. Jimat kan?

Alhamdulilah, Bie dan suami dapat gunakan cara ni sehingga hari ini. Moga kami tekal sampai bila-bila.Tak ada lagi isu, bangggg.. ayang nak masak ni. Minyak dah habis! ehehehe.. sebab dah stock up 3 tong dah!

Oleh kerana, idea ini. Pendapat Bie mengenai langkah penjimatan dalam berbelanja barang dapur mendapat perhatian media dan terbit dalam akhbar Berita Harian pada 21 September 2015 yang lepas.




  • Share:

You Might Also Like

6 ulasan

  1. Hehehe..Bijaknya..nty dh kwin bt mcm ni jgk la..Ehwk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Chaiyok Mimi.. Buat jangan x buat! hehe Syok! hehe

      Padam
  2. Lama tak jenguk blog bie. Sy slalu buat stok sabun je. Asal ada offer, beli trus banyak2. Barang2 makanan stok sikit2 je. Sebab kadang-kadang tak habis dah rosak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih sudi datang zarith,. Hehehe.. stok barang-barang kering n barang selalu guna boleh lah stock up. Bie pun pernah jugak simpan barang dah expired. Buat rugi je kan? hehe belajar daripada pengalaman

      Padam
  3. Setuju...cik mah pun mcm bie juga...lagi2 brng ank...ada sale beli n simpan...snng nnti..bnyk dpt jimat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu cik mah, masa sale lah dapat beli dengan harga murah. Lagi2 barang baby yang kita wajib guna setiap masa kan? hehe dapat berjimat

      Padam

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx