HAZE RUIN PENANG TRIP

Pertama kali bawa Naqib bercuti sebenarnya di Pulau Pinang.
Eh, tiba-tiba terupdate cerita Fraser Hill dulu lah pula kan?
Sebabnya, percutian pendek kali pertama ni. 
Rasanya macam tak boleh diklasifikasikan sebagai 
percutian sebab jerebu yang teruk telah melanda negara kita hampir 2 bulan lamanya.


Almaklum kami sudah ada anak kecil yang perlu dilindungi kesihatannya. 
Maka, aktiviti luar sangat-sangat terhad untuk kami. 
Sebab anak kalau batuk dan selsema, sangat sadis 
dan tak mampu nak tengok. Jadi, tak boleh! tak boleh! tak boleh! ehehehe..

Percutian pendek ke Pulau Pinang yang 
pada awalnya kerana memenuhi jemputan 
perkahwinan sahabat En.Z menjadi hambar. 
Kami banyak habiskan masa dalam hotel dan tempat-tempat tertutup. 
Tak apalah nak, nanti-nanti kita pergi lagi ye.

Barulah mama mu ini berangan nak bersarapan pagi di Bukit Bendera. 
Huuuuuu.. tak dapatlah nampaknya. 
Bila buka je sliding door kat balcony hotel.. 
Langit memutih je. Hurmmmm.. sedih. Memang sedih. 
Nasib baik, masa pergi Fraser Hill tu. 
Jerebu sudah ok sedikit. Tapi, masih lagi ruin our holiday. 
Apakan daya..




Makanan instant Naqib sepanjang percutian. 
Masa ni, boleh makan puree je


As usual. Same face, Same feelings bila dibaringkan atas
katil hotel. Excited as always.



Pemandangan daripada balkoni hotel


My Small Family for now
It will become bigger and bigger soon. Insyaallah..


Daripada jambatan Pulau Pinang. Putih je pemandangan 
tak nampak apa-apa pun
Sobs..


Another sobss




Naqib dan Pengantin Perempuan




Jalan-jalan dan makan di Queens Bay Mall
Hilang habis cerita nak makan Pasemboq
Hmmmm


Sarapan dengan budak mengantuk di
Original Kayu Nasi Kandar


Ini wajib beli tau. Ofcos Jeruk Buah Salak Sahaja!


Sempat singgah nak makan nasi ganja di Ipoh ketika perjalanan 
pulang daripada Pulau Pinang. Sekali tutup.! Keep searchinggg..





Akhirnya, masuk dalam bandar Ipoh.
Ada pon yang buka!
Alang-alang menyeluk pekasam kan?
jangan sampai tak dapat nak makan nasi ganja



Semasa perjalanan balik tu, jangan lupsa singgah di R&R Ulu Bernam
untuk beli The Famous Tanjung Malim Pau ni
Terangkat!
En.Z terus borong 2 dozen pau bawak balik rumah
kukus dalam strelizer botol susu Naqib.! hehe

FRASER HILL's MIST VS HAZE

Hari Raya Aidiladha pada tahun ini. adalah giliran beraya di Kelantan buat pertama kalinya
dan hari raya aidiladha pertama juga buat Naqib di kampung PAPAnya. Hehe..

Sambutan di Kelantan nampaknya lebih meriah berbanding dengan hari raya aidilfitri
Sungguh!

Alkisah beraya sakan, kami pun ambil lah cuti kerja, campur cuti hujung minggu, total cuti jadi 5 hari
Terusss fikirrrr.. Holiday jom!, ajak En,Suami

Cik Bie? Apa lagi terus cakap
YESSSSSSS

Destinasi kali ini adalah Fraser Hill memandangkan setiap kali balik ke Kelantan
Kami asyiklah menyebut, bila nak singgah ni? Bila nak singgah ni?

Alhamdulilah menjadi kenyataan dah. 
Ini adalah Holiday Travel ke-2 untuk Naqib selepas ke Pulau Pinang


Persinggahan malam kami, kami memilih untuk bermalam di
Ye Olde Smokehouse, Fraser Hill 


Untuk berada ditanah tinggi, memang sesuai sangat pilih Smokehouse ni
sebabnya, kita bolehlah fefiling hidup dizaman inggeris,
dan ditanah inggeris. Hehehe.. obersi sangat

Dengan suhu pagi yang pada ketika ini serendah 20 darjah celcius
Cukup menyegarkan dan nyaman untuk menikmati sarapan pagi
yang romantis bersama suami dan anak tercinta ditaman


English Breakfast pada Jam 8.00pagi.
Masa ni, kami masih bingung sama ada kabus atau jerebu yang kelihatan?

Apa tempat-tempat menarik di Fraser Hill?

Fraser's Hill Food Garden
Banyak pilihan kedai makan disini dengan harga yang berpatutan
dan ada juga yang mahal tak masuk akal tau. Berhati-hati memilih

Air Terjun Jeriau
Walaupun, air terjun ni paling dekat dengan Smokehouse kami.
Tapi, En.Z ambil keputusan untuk tak mahu pergi
sebab kami pun bawa anak kecil. Susah katanya nak manage
Ok saja.

Allan's Water
Kat sini, boleh jalan atas air tau.! hehehe.. Magic dengan menggunakan
bola magis yang disediakan. Sedia duit jelah kalu nak main
Kami? pergi buat site survey je. Sambil tengok ikan koi.
Naqib tak excited masa ni, Sebab dia mengantuk

The Paddock Fraser's Hill
Masa ni, Paddock ditutup buat semantara waktu yang tidak kami pasti

Taman Flora
Tengok bunga dan sayur-sayur. Masa ni, nak beli sweet potato untuk nak buat
Puree Naqib, sekali tokey dia lari dah. ehehehe. Tak tahu kemana
Maka, x jadi beli. Hehehe

Air Terjun Chiling
Air terjun ni, kami lalu je. Masa menuruni Bukit Fraser.
Boleh juga singgah kepada yang berminat.







Our Room



One of romantic mode. I do love this moment



Mengikut penelitian kami, Naqib adalah orang pertama 
yang akan rasmikan katil hotel dan reaksinya
sangat mengujakan dan excited
setiap kali berbaring di katil mana-mana hotel
Nanti kami buat survey lagi. Hahaha..

Jalan-jalan di atas bukit sambil menghayati pemandangan
dan juga sejarah disekitarnya














Mari makan sebelum pulang.! Antara kedai makan
dengan harga yang masuk akal.
Kedai lain, ada makanan mahal yang harganya tidak masuk akal
Contohnya, Seketul ayam masak kari = RM10
Tak ke gila tu?
Berhati-hati ye 


Nasi goreng USA dengan harga standard.

Sekian, itu sahaja cerita #ZNGateway yang pendek
Lepas tu, balik rumah dengan kegirangan

Bye!

1ST TRY BOAT NOODLE

Hujung minggu yang lepas,
Kisah jalan-jalan petang yang tak ada hala tujuan
Akhirnya membawa kami sekeluarga ke
Klang Parade. Setelah 4 bulan tinggal di
Klang Bandar Diraja ni.

Sumpah! Rindu gila rumah dah kejiranan
di Kota Damansara dulu. Hehe
Tiba masa berubah angin dan kejiranan di Klang pula
Insyaallah kami terus settle down disini.

Ehemm,.. Ini pengalaman pertama kali makan Boat Noodle 
yang orang dok khabarkan sampai makan bermangku-mangku
sampai bertingkat tingginya.
Hehehe.. Kami suami isteri mampu makan 2 mangkuk seorang
Nama pun minum petang, mungkin sebab tak berapa lapar


Nyummm. not bad rasa dia. Sedikit masam-masam manis
Bie pilih minuman air kelapa. Santai kononnya, bayangkan
saja ada pantai dihadapan mata hehehe.
*Berangan




Order, tulis-tulis.. Dah siap tulis berikan kepada pelayan.


Sekian, Petang kami di 
Boat Noodle, Klang Parade, 
Klang Selangor.

Bye.!

Like us on Facebook


Si gadis yang telah melangsungkan perkahwinannya di tanah tumpah darahnya JOHOR Darul Ta'zim