ZNGETAWAY @ JOGJAKARTA

19:38:00

Percutian ke Jogjakarta kali ini adalah bersempena Birthday Bie 30 Oktober lepas. Right after the day, kami pun berangkat buat liburan ke Jogja. Terima kasih suami!

Jogjakarta yang secara amnya dikenali sebagai Yogyakarta lebih terkenal dengan nama Jogja dikalangan masyarakatnya. Alhamdulilah, mereka ramah dan sebilangan besarnya Bie ditemukan dengan orang-orang yang baik-baik disini.

  
Kalau sesiapa nak ke Jogja, Bie memang recommend Mas Andy as your tour guide. Dia sangat mesra dan sangat supportive. Bie sertakan nombor telconya disini. Apa-apa urusan boleh terus whatsapp saja. Kami pun berhubung dengan whatsapp saja sampailah hari yang dirancang.

Mas Andy (+62 877 3865 4458)

3 hari 2 malam Bie disini, kami memang tak dapat jelajah semua tempat. Sebab kekangan masa kan? Tapi, siapa tahu. Nanti kita akan kesini lagi diketika anak-anak dah besar.

Tempat yang Bie sempat lawati
1. Candi Borobudur
2. Candi Ratu Boko (Sunset)
3. Istana Taman Sari (Keraton)
4. Jalan Malioboro
5. Alun-Alun

 Tiket trem nak ke Candi Borobudur, kalau jalan kaki mau berpeluh ketiak. Tiket murah je.


 Kalau ke Indonesia wajiblah minum Teh Botol Sosro, 
Kalau kat Malaysia, jumpa dalam kotak dan botol plastik je.
Ni baru teh botol sebenar. Rasanya pekat dan aroma teh jasmine

Mas Zul is y lovely husband. Cayang awak!

Tak menyempat nak merasa ni

Dikolam mandi Sultan dulu kala

Sayangnya, Bie nak sangat Lave tour di Merapi. Tapi, tak berkesempatan sebab bawa anak kecil. Insya-allah, nanti anak dah besar-besar. Kami nak tour lagi.

Jogja adalah kota ilmu, dekat dengan hotel kami je ada 9 buah universitas. Senang cerita semua ceruk banda jogja ni dipenuhi dengan mahasiswa dan mahasiswi sebab terlalu banyak universiti yang gah! antaranya Macam Universitas Gadjahmada, Universitas Negeri Yogyakarta,     Universitas Janabadra dan lain-lain.

Kami tinggal di Hotel Wisma Aji, hotel bertaraf 2 bintang yang sangat best. Sebab peaceful dan semua staff yang baik dan ramah. Makanan? Tak payah cakaplah murah sangat! I love travel to Indonesia. Will repeat again soon. Haha. location? Dunno yet..

Di masjid bawah tanah

 Candi Ratu boko sementara menunggu Sunset

Ya! bagi pecinta sunset. Ini adalah kecatatan sunset. Sunset yang dilitupi awan
Sayang sekali. Keindahannya ditutup awan. Sangat sedih! 
Tapi tak apalah. Berpuas hati dapat tengok sunset daripada Candi Ratu Boko
yang jauh di Jogja. Alhamdulilah

Melihat sunset, harga sedikit berbeza. Ini kelebihan Candi Ratu Boko.
Sila datang kesini untuk melihat Sunset

Lepas tengok sunset kami dihidangkan dengan makanan percuma di cafe

Last day, menunggu waktu balik

Tunggu burung besi kami sampai


Tapi lumrah kita sebagai pelancong. Kalau tak ada momen ditipu mungkin tak sah kan? Meski kita tak faham negara orang tapi kita juga tidak bodoh. Terkadang, kami 2 kali tertipu dengan penduduk disana. Mungkin ini pengajaran buat kami dimasa akan datang dan peringatan juga buat semua supaya kejadian yang sama tak akan berlaku.

3 kali tertipu

1. Lepas turun daripada Candi Borobudur, memang ramai penjaja akan menyerbu kita. Mereka akan jual apa saja, air, makanan, keychain dan sebagainya. Masa tu Bie tertipu dengan membeli keychain dengan harga 50ribu. Sedangkan keychain tu boleh dapat harga 10ribu sahaja daripada semua pemborong dikedai-kedai sekitar Candi tersebut.

2. Keadaan di Candi yang panas dan kebetulan Bie bawa anak kecil. Kami memerlukan payung. Seorang bapak menghulurkan payung dengan harga sewa (sewa ye, bukan beli) 20ribu. Tiba-tiba ketika kami nak naik Candi. Ada orang lain sewakan payung mereka dengan harga 6ribu saja. Terlopong mulut kami memikirkan kerugian yang begitu banyak

3. Di Istana Keraton (Taman Sari), kami diperkenalkan dengan seorang tourist guide disana yang bertanggungjawab bawa kami tour 1 istana sambil bercerita mengenai sejarah disitu. Malangnya, kami rasakan tour itu makan masa yang sangat sekejap. Masuk balik dalam kereta. Supir kami tanya, masjid bawah tanah sangat cantik kan? Kami terpinga? Eh! kami tidak ke situ. Jengggg.. kena tipu lagi sedangkan kami dah bayar tip yang banyak kepada tourist guide tadi. Oh! sampai hatinya tak bawa kami tour habis 1 istana? Maka, supir patah balik dan supir kami pula jadi tourist guide bawa masuk dalam masjid bawah tanah. Alhamdulilah.. Allah mempermudahkan segalanya kerana kami datang daripada jauh. Beribu batu untuk melihat tinggalan sejarah.

Alhamdulilah, percutian ke Jogja penuh dengan kenangan manis kami sekeluarga. Berdebar juga nak bawa anak kecil berumur 8 bulan (ketika itu) keluar daripada negara sendiri. Alhamdulilah dipermudahkan, Naqib sangat enjoy dan langsung x meragam. Mungkin anak kami is born to be a traveller. Insya'Allah..

You Might Also Like

2 ulasan

  1. Bestnyer...baik naqib xmeragam..suka jln2 ek..huhu..sedihnya bab kena tipu tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah Cik Mah, bab jalan-jalan dia memang suka sangat. Sebab tu, yakinkan diri pergi keluar drp negara dengan dia. hehehe.. Tulah, x sangka betul boleh kena tipu mcm tu. Dugaan..

      Delete

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx

Like us on Facebook


Si gadis yang telah melangsungkan perkahwinannya di tanah tumpah darahnya JOHOR Darul Ta'zim