Follow Us @soratemplates

Wednesday, 2 November 2016

ZNGRADS KONVOKESYEN UiTM YANG KE-85

Alhamdulilah, serba sedikit perkongsian gambar seputar Majlis Konvokasyen UiTM yang ke-85. Syukur, konvo kali ni sedikit berbeza sebab dah ada keluarga sendiri. Bawa suami dan anak dan anak dalam kandungan. Memang berbeza sangat. Kegembiraan tu ternyata berlainan kalau nak dibandingkan masa Bie konvo Diploma dan Degree dulu. Yelah, dulu tak kahwin lagi. Siapa yang ada? cuma ibu bapa, adik beradik, sedara-mara dan kawan-kawan je.

Kenangan yang tak dapat Bie lupakan masa konvo ialah kelaparan tahap dewa dalam dewan konvokesyen. Sidang penyampaian skrol dilangsungkan pagi 23 Oktober 2016. Bie sempat bawa biskut 2 paket untuk diri sendiri, 1 paket Bie makan dan  tiba-tiba 1 paket lagi ibu Bie minta pula sebab dia pon kelaparan juga sebelum masuk dewan konvo tu. Memang kami sama-sama tak terfikir nak makan kenyang-kenyang pagi tu. Sebab lepas subuh dah keluar daripada rumah dan 7.30pagi majlis bakal bermula.

Bila perut dan biasa makan nasi lemak pagi-pagi. Apa lagi, baby dalam perut pun dah mula menjerit kelaparan. Air pun tak bawa masa tu. Seriously langsung tak terfikir. 2-3 kali juga mengadu lapar kat En.Suami sampai tahap peluh jantan dah keluar menahan lapar. Kiranya, sesiapa yang bakal berkonvo pada sidang pagi. Persiapkan diri anda dengan makanan. Curi-curi makan sebelum masuk dalam dewan pun tak apa. Janji tak kelaparan macam Bie masa konvo yang lepas.

Bie keluar je daripada dewan, memang dah terduduk tak larat nak jalan. Tengok-tengok orang semua dah berpusu-pusu cari keluarga masing-masing kat luar. Bie call husband, tetiba husband kata dia kat lobi bawah sebab Naqib tidur masa tu. Serius tak larat nak jalan, lapar sampai menangis. Hehehe.. Adesss.. malu juga. Tapi kelaparan menguasai diri. Gagahkan juga berjalan menuju lobby. Nak naik lift, memang semua orang dah berpusu-pusu. Bayangkan, Dewan kat tingkat 3, Lobby tu kat bawah sekali. Nak atau tak, terpaksa jugak guna tangga. Sampai je bawah dah menangis lapar, nasib baik En.Usben belikan buah, air dengan nasi campur (sebab tu je yang ada jual kat tapak konvo tu) Maka, Bie makan dengan lahapnya. Sampai habis nasi tu. hehhe Walhal masa tu baru pukul 11.30pagi kot. Tapi dah belasah makan tengah hari terus. Adesss.. Ibu merandong kalau tahap lapar dia tu memang tak terbendung kan? Maafkan saya En.Suami, saya memang betul-betul lapar masa tu.

Lepas dapat makan, baru dapat senyum dan berdiri dengan betul dan bersedia ambil gambar dengan keluarga. Padahal, sebelum tu dah berjuraian air mata dah. Menangis sebab kelaparan. Bila ingat semula memang terlampau lucu. Mungkin sebab faktor kehamilan juga, tak boleh kawan emosi bila dah lapar tu. Hehehe..

Tapi, apa pun Bie bersyukur semuanya berjalan lancar. Terima kasih untuk suami, anak, ibu bapa dan kawan-kawan yang sentiasa menjadi tulang belakang Bie selama ini. Tanpa mereka, Bie tak mampu capai apa yang Bie ada hari ini. Alhamdulilah.

Ada juga yang bertanya tentang bila nak sambung pengajian ke peringkat teratas iaitu PhD? Bagi Bie, persoalan itu biarlah Allah yang menjawabnya. Bie hanya mampu berteka teki buat masa ini. Allah yang memberi laluan dan jalan untuk Bie ke sana. Insyaallah kalau ada rezeki apa salahnya kan? Simpan dulu niat tu sebagai impian dalam hidup. Sememangnya, PhD memang Bie punya life goal pun. Hehe..

Sebelum masuk dewan. Wajib posing dalam toilet dulu lepas setting jubah dan mortar board

Antara rakan seperjuangan, Kak Rosmawati (beliau seorang guru sekolah)

Kasut yang terpaksa beli baru sebab kasut lama dah uzur sangat

Kena duduk barisan depan.

Perfect view from my sight

Lambat betul nak tunggu giliran ni. Semua graduan total ada dalam 1K lebih

Finally dapat juga skrol ni. Alhamdulilah

Ini wajib, Nyanyi lagu UiTM-Wawasan setia pelajar. Nasib baik ingat!










With En.Cinta Hati Dunia dan Akhirat

My Little RED Family

Bunga dan hadiah daripada suami dan parents

Lempar mortar board!
Finally :)

Dah boleh lempar sebab lepas ni tak de dah nak pakai MORTAR BOARD lagi
kalau ada rezeki konvo lagi. Kita pakai BONNET dah.

Hehehe

The End, Bie

2 comments:

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx