ZNGRADS : OUR PRE-GRADUATION

Assalamualaikum W.B.T

Terima kasih untuk kawan-kawan yang memberi cadangan supaya Bie ambil gambar/shoot gambar ini bersama suami tercinta. Hingga sanggup beri pinjam set jubah dan skroll master (tertinggal kat rumah masa kelam kabut nak pergi shoot ni)

Alhamdulilah, kami berdua memang sama-sama ambil master daripada awal lagi. Tapi sedihnya tak dapat konvo bersama sebab suami delay hantar tesis sebab nak beri laluan untuk Bie habiskan dulu. Kemudian, kembali siapkan tesis beliau pada semester hadapannya. Masakan tidak, masa kami berdua bertungkus lumus siapkan penulisan tesis. Hal ehwal anak memang terabai, sampai 1 hari tak mandi, kami pun tak makan minum semua sebab kejar dateline. 2-2 pun bekerja, jadi masa yang ada sangat terhad. Akhirnya, si dia mengalah dan menyuruh Bie selesaikan semuanya terlebih dahulu.

Masa ni, pengorbanan anak kecil bernama Naqib ni mungkin tak terlalu ketara. Tapi, pengorbanan suami ni terlalu besar buat Bie.

Sebak! Terima kasih atas pengorbanan suami yang tak terhingga ini. Jadi, Bie abadikan kenangan ini dengan bergambar bersama-sama. Bie berkonvo pada Oktober 2016 ini dan suami bakal berkonvo pada April/Mei 2017. Cabaran shoot gambar bila dah anak ni, lain lah sikit. Hehehe. Tengok mood dia. Masa ni, mood tak berapa nak ada sebab baru lepas bangun tidur. Hehehe

Layankan jela, walaupun banyak juga gambar tak jadi. Hehehe..















Lokasi Photoshoot : Taman Lembah Bukit SUK Shah Alam
Time : 4.00 pm
Photographer : Mohyiddin Photography

Love, Bie


**Next entry kita review on the day of graduation ok?

CARA BUAT KAD DEBIT BERGAMBAR MAYBANK

Assalamualaikum w.b.t,

Beberapa bulan yang lepas, Bie dah dapat berita dan SMS daripada Maybank untuk tukar Kad Debit yang baru. Almaklum kad debit yang sekarang ni memang dah berkurun lamanya, dah uzur pun dan sangat ketinggalan zaman sebab sekarang dah ada visa Paywave dimana kita boleh letak je kad atas terminal dan dia deduct duit dalam akaun kita untuk buat pembayaran kalau kita shopping gunakan kad debit. Bagus kan macam tu? Jadi, kad kita pun tak rosak kalau asyik keluar masuk dalam terminal dia tu.

Sehinggalah Bie terdetik nak tukar "Maybank Visa Debit Picture Card" Kad debit yang ditukar kali ini, boleh gunakan gambar kegemaran kita sendiri. Muka sendiri ke, Bersama keluar, suami, isteri, anak-anak dan macam-macam lagi. Disebabkan adanya pembayaran secara Paywave dan atas alasan nak letak gambar suami dalam wristlet. Bie pun ambil keputusan nak cuba customize sendiri kad debit Maybank ni. Bagi yang tak tahu caranya, Bie kongsikan cara-cara nak buat disini.

1. Mula-mula, pergi ke Maybank2U, click pada Menu 'Card'


2. Klik pada 'Debit Card'


 3. Pilih 'Maybank Visa Debit Picture Card'


 4. Untuk membuat kad bergambar, klik pada 'Click Here'


 5. Akan keluar paparan begini dan klik 'Agree' tanda setuju dengan terma dan syarat

 6. Syarat dan jenis-jenis gambar yang dibenarkan untuk digunakan untuk membuat kad bergambar ini. Harap-harap dapat guna gambar yang diambil daripada kamera beresolusi tinggi seperti DSLR sebab takut-taku kalau guna gambar daripada handphone. Nanti menghasilkan kualiti gambar yang pecah. Tak cantik.. sayang je duit kan?


7. Boleh mula setting gambar dan edit ikut kemahuan hati dan perasaan ye


8. dah Siap edit terus je tekan butang finish dan dia akan pop-up confirmation macam ni. Nak kepastian yang kita dah setuju dengan design yang kita dah setting untuk kad debit bergambar kita tu. Kalau dah yakin ok, terus klik pada butang 'Submit'


9. Sistem akan terus proses


10. Lepas proses, sistem akan beri lagi Final Image View pada kita. Lepas review, boleth terus klik butang 'Finish'


11. Sistem akan minta details kita seperti ini, Emel, Digit akhir daripada kad pengenalan dan pemilihan lokasi untuk kita ambil kad debit bergambar tu, bila dah siap. Bila semuanya dah diisi, Klik pada butang 'Continue'


12. Sistem akan hantar satu page untuk kita review kad data kita pula. Klik 'Continue' selepas pengesahan.


13. Sistem akan terus papar skrin ini dan berserentak dengan skrin pembayaran Maybank2U dengan jumlah cas RM26.50 (termasuk GST). Selesai pembayaran, kita akan menerima emel daripada Maybank ke inbox emel yang kita daftarkan awal tadi.



14. Kita akan terima 2 emel seperti ini nanti,

 15, Emel pertama adalah pengesahan pembayaran.

 15. Emel ke dua akan dihantar dalam tempoh 24 jam untuk memberitahu bahawa permohonan kad debit bergambar telah berjaya dan kita perlu kutip di lokasi pilihan dalam tempoh 14 hari bekerja. Bermula daripada tarikh emel itu dihantar. Jangan lupa print emel yang dihantar ini, semasa datang ke cawangan Maybank untuk mengambil kad. Bawa sekali kad pengenalan original.



Dah siap pun! Pergi ambil dan dia akan aktifkan terus kad tu. Pada hari yang sama, kita dah boleh pakai dah kad yang baru tu. hehe



Bagi yang nak mencuba. Selamat mencuba!

SEPETANG DI PANTAI MORIB

Assalamualaikum w.b.t,

Petang-petang masa cuti Hari Malaysia yang lepas. Kami sekeluarga decide pergi ambil angin laut/pantai dipantai Morib sambil bawa bekalan makan petang berupa makanan ringan macam nugget dan fries.


Tapi Naqib, awal-awal lagi dah cilok air Milo mama. Sedangkan, kami memang x pernah beri dia minum milo. Pengambilan gula dan garam memang dihadkan sebab dia belum sampai 2 tahun lagi. Hehehe.. Tiba-tiba dia pegang cawan milo tu tak nak lepas.

Sambil makan-makan dan riadah tu. Sambil layan anak main air sabun yang bubble-buble tu. Niat hati nak tengok pantai. Tapi masa tu air naik dan ombak kuat sangat sampai terpercik-percik. Jadi, tak dapat tengok air laut.. tengok orang lain layang-layan pun jadilah. Alhamdulilah, tengok anak seronok dengan situasi tu. Kita pun jadi seronok kan?

Papa, nanti bawa kami jalan-jalan selalu ke pantai ye. Hehehehe.. kebetulan di Pantai Morib, ramainya orang macam ada pesta. Siap ada jualan dan pentas persembahan lagi.

Apapun, kami gembira dengan aktiviti kekeluargaan macam ni. Bosan, asik jalan-jalan kat Mall.. Sekali sekali kena banyak tukar angin.. Hehe :D











OFFICIAL SCRUNCEE

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulilah, akhirnya SCRUNCEE dah memulakan perniagaan. Walaupun, hanya sekadar kecil kecilan sahaja. Bie dah tak menang tangan menjahit tempahan yang ada daripada pelanggan. Almaklum, semuanya dibuat sendiri tanpa bantuan sesiapa, kecuali Encik Suami tercinta dan tangan si kecil kami Naqib. Naqib lebih kepada mengacau jelah. Tolong apanya? dia masih kecil, Nanti dah besar wajib tolong mama papa tau! Hehehe..

Terima kasih kepada semua yang menyokong SCRUNCEE. Mohon doa semua moga SCRUNCEE terus berkembang dan berkembang hingga menjadi sebuah perniagaan yang maju setaraf dengan PADINI, SEED, FASHIONVALET, BELLAAMMARA dan lain-lain. Ceeewaahh, boleh berangan gittewww? Tak apalah kan, berangan tak kena bayar. Sesiapa nak cuci mata dengan produk SCRUNCEE yang sangat membantu kaum wanita yang selalu bermasalah dengan pengikat rambut.

Kenapa perlu memilih pengikat rambut keluaran Scruncee?
<3 Diperbuat daripada kain 100% Imported Cotton
<3 Getah yang tahan lasak, tahan lama dan tidak kendur
<3 Boleh dibasuh berulangkali dan tidak luntur
<3 Cantik dipakai oleh setiap wanita
<3 Mempunyai warna dan design terkini yang moden
<3 Mempunyai rekaan dan corak yang menarik
<3 Memenuhi citarasa setiap wanita terhadap mahkotanya
Jom kumpul koleksi-koleksi terkini daripada SCRUNCEE.

Quality of product is our priority :) #scrunceenatics

Jom ramai-ramai likes SCRUNCEE punya Facebook Page dan Instagram sambil-sambil tu boleh lah cuci-cuci mata tengok SCRUNCEE yang comel ni. Hehehehe..



















Like us on Facebook


Si gadis yang telah melangsungkan perkahwinannya di tanah tumpah darahnya JOHOR Darul Ta'zim