MAKANAN PENCETUS "NATURAL LABOR"

By BIE - 01:06:00 | 11 Comments
Assalamualaikum w.b.t

Dup.dap.dup.dap
Itu je perasaan yang Bie rasakan sekarang ni. Entah kenapa jadi lupa rasa sakit bersalin anak pertama dulu. Yang ke-2 ni? Hanya doa yang Bie dapat panjatkan semoga semuanya dipermudahkan dan berjalan lancar hendaknya. Amin. Jika ditambah tolak mengikut due Bie melahirkan Naqib. Lagi 3 hari, proses bersalin akan bermula. Sebab Bie bersalin anak petama pada usia kandungan 38 minggu 2 hari. Masa lahirkan Naqib, itu pun berat dia dah cecah 3.27kg. Kalau lagi lambat lahir. Bie tak tahulah berapa agaknya berat dia.



Alhamdulilah, last check up 2nd baby masa 4/1/2017 yang lepas. Baby dah mula engage dalam 30%. Huuu.. harap-harap dalam tempoh beberapa hari lagi. Baby dapat engage sepenuhnya. Insyaallah. Amin.. Hari ni Bie dah genap 38 minggu. Semua barang dah kemas, Ibu Bie pun akan sampai malam ni untuk stand by kalau-kalau Bie bersalin awal. Harap-harapnya memang nak bersalin lebih kurang due anak pertama dulu. If follow due yang lama, maknanya ada 2 hari lagi atau kurang daripada tu waktu Bie melahirkan. Doakan Bie ye. Kalau mengikut petua orang tua dan tips daripada kawan-kawan; Antara makanan pencetus "Natural Labor" atau Natural Induce ialah;
  • Nenas Madu
  • Bendi
  • Telur Ayam Kampung
  • Bawang Putih
  • Makanan Pedas
  • Terung
Dulu masa bersalinkan Naqib, Bie sempat makan 3 jenis diatas ni dalam kuantiti berikut;
  1. Nenas Madu - 1 biji
  2. Telur Ayam Kampung - 1 biji
  3. Bendi - Tak terkira (Banyak Kali)
Untuk 2nd Baby ni, Setakat hari ini, Bie dah makan 3 ni juga, yang lain belum try lagi;
  1. Nenas Madu - 1 1/2 biji
  2. Telur Ayam Kampung - 5 biji
  3. Bendi - Sedikit (1 kali)
Hari ni, Bie dah mula rasa baby dah mula mengeras mengendur. Semoga semuanya berjalan lancar hendaknya. Amin. Apa-apa pun tergantung pada keputusan Allah S.W,T kan? Kita hanya boleh ikhtiar dan merancang. Hanya Allah je yang menentukan. Bie dah pujuk-pujuk Baby. Bila baby dah ready nanti. Baby lahir ye.. Moga Allah mempermudahkan semuanya. Insya'Allah.

  • Share:

ZN2ndBABY MATERNITY PHOTOSHOOT

By BIE - 20:39:00 | 51 Comments
Assalamualaikum w.b.t

Masa usia kandungan 37weeks, Bie masih gagah pergi buat maternity photoshoot untuk 2nd ZNBaby ni. Awalnya, daripada bulan 11 lagi Bie dah book slot untuk buat photoshoot baby. Sebab tak nak kelam kabut dihujung-hujungnya nanti. Bak kata orang, sementara masih larat. Tapi, apa yang buat Bie terkilan. Photographer keep postpone appointment kitorang sampailah bulan 12. Lepas tu pun, masih di postpone, katanya tak free sampai 28/12/2016. Lepas tu, Bie masih bersabar dan set 31/12/2016 dengan photographer tu.



Dek kerana kami dihambat masa (kami pun sibuk juga) maka, En.Suami suruh minta refund duit booking dan hire photographer lain. Hmmm.. nak kata photographer femes sangat. Rasanya biasa je, pelik juga sebab tak suka reply email atau whatsapp untuk berkomunikasi. Masa dia cancelkan tu pon subuh2 hari yang dijanjikan nak shoot. En.Suami dan Bie pon dah mula fed up. Akhirnya kami ditemukan dengan photographer Hafiz Mokhtar daripada Awakening Art Photography.

Kami deal dengan dia beberapa minit je. Request untuk shoot hujung minggu tu juga. Padahal masa tu dah hari Khamis. Nasib baik 25hb tu krismas dan cuti pada 26/12/2016 tu. Maka, terhasillah gambar-gambar super awesome ni. Alhamdulilah kami berpuas hati sangat! Thank you Allah, sebab mempermudahkan urusan ini. Thank you untuk photographer super awesome juga untuk gambar-gambar awesome ni. Sanggup bersabar dengan keranah kami dan Naqib untuk dapatkan shoot-shoot terbaik.

Lokasi : Taman Saujana Hijau, Presint 11, Putrajaya
Masa : 9.30pagi

Recommended.!















Love' Bie

  • Share: