MAKANAN PENCETUS "NATURAL LABOR"

01:06:00

Assalamualaikum w.b.t

Dup.dap.dup.dap
Itu je perasaan yang Bie rasakan sekarang ni. Entah kenapa jadi lupa rasa sakit bersalin anak pertama dulu. Yang ke-2 ni? Hanya doa yang Bie dapat panjatkan semoga semuanya dipermudahkan dan berjalan lancar hendaknya. Amin. Jika ditambah tolak mengikut due Bie melahirkan Naqib. Lagi 3 hari, proses bersalin akan bermula. Sebab Bie bersalin anak petama pada usia kandungan 38 minggu 2 hari. Masa lahirkan Naqib, itu pun berat dia dah cecah 3.27kg. Kalau lagi lambat lahir. Bie tak tahulah berapa agaknya berat dia.



Alhamdulilah, last check up 2nd baby masa 4/1/2017 yang lepas. Baby dah mula engage dalam 30%. Huuu.. harap-harap dalam tempoh beberapa hari lagi. Baby dapat engage sepenuhnya. Insyaallah. Amin.. Hari ni Bie dah genap 38 minggu. Semua barang dah kemas, Ibu Bie pun akan sampai malam ni untuk stand by kalau-kalau Bie bersalin awal. Harap-harapnya memang nak bersalin lebih kurang due anak pertama dulu. If follow due yang lama, maknanya ada 2 hari lagi atau kurang daripada tu waktu Bie melahirkan. Doakan Bie ye. Kalau mengikut petua orang tua dan tips daripada kawan-kawan; Antara makanan pencetus "Natural Labor" atau Natural Induce ialah;
  • Nenas Madu
  • Bendi
  • Telur Ayam Kampung
  • Bawang Putih
  • Makanan Pedas
  • Terung
Dulu masa bersalinkan Naqib, Bie sempat makan 3 jenis diatas ni dalam kuantiti berikut;
  1. Nenas Madu - 1 biji
  2. Telur Ayam Kampung - 1 biji
  3. Bendi - Tak terkira (Banyak Kali)
Untuk 2nd Baby ni, Setakat hari ini, Bie dah makan 3 ni juga, yang lain belum try lagi;
  1. Nenas Madu - 1 1/2 biji
  2. Telur Ayam Kampung - 5 biji
  3. Bendi - Sedikit (1 kali)
Hari ni, Bie dah mula rasa baby dah mula mengeras mengendur. Semoga semuanya berjalan lancar hendaknya. Amin. Apa-apa pun tergantung pada keputusan Allah S.W,T kan? Kita hanya boleh ikhtiar dan merancang. Hanya Allah je yang menentukan. Bie dah pujuk-pujuk Baby. Bila baby dah ready nanti. Baby lahir ye.. Moga Allah mempermudahkan semuanya. Insya'Allah.

You Might Also Like

1 ulasan

  1. semoga Allah permudahkan bersalin ya bie.. semoga mama & baby sihat sejahtera.. rad pon tgh berdebo gak ni.. da masuk 37weeks ni.. mmg standby je ni..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi bertandang ke Blog Cik Bie. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx